På butikken i Hokksund finner vi fire av dem; 75 år gamle Marit Aas, Aasne Marhaug på 80, 82 år gamle Mary Espseth og Astrid Throndsen på 87. Der har de rigget seg til ved handlevognene; med en bukett fargerike bjørkeris og en brukt sjokoladeeske som brukes som pengekasse.
I år samler sanitetskvinnene i Norge inn åtte millioner kroner som blant annet går til å bedre kvinners helse og bekjempe vold mot kvinner. Foreningen har vært med på å bygge opp folkehelsen i Norge, men akkurat det er det ikke mange unge kvinner i dag som vet.
Snittalder på 70 år
En gammel sjokoladeeske duger som pengekasse for kvinnene som selger fastelavnsris på butikken i Hokksund.
Foto: Caroline Bækkelund Hauge / NRKSanitetskvinnene har i dag 48.000 medlemmer i 740 lokalforeninger. Gjennomsnittsalderen er på 70 år.
Men foreningen har en utfordring; de fleste medlemmene er eldre kvinner, og de sliter med å rekruttere yngre medlemmer.
Generalsekretær Anne-Karin Nygård i Norske Kvinners Sanitetsforening forteller at de nå forsøker å rekruttere yngre krefter, og siden 1. januar 2013 har de fått 2400 nye medlemmer. Av disse er 600 nye i år, og gjennomsnittsalderen blant de nye medlemmene er 50 år.
Rekrutterer nye kvinner
– Gjennomsnittsalderen er høy, og problemet er at mange av våre medlemmer dør. Men de siste årene har vi fått flere saker som interesserer de yngre kvinnene. I tillegg har vi et arbeid som heter "Ny giv". Vi har ansatt en ung kvinne som reiser land og strand rundt og etablerer nye foreninger og får i gang engasjementet, forteller Nygård.
Les:
Hør:
Unge kjenner ikke til foreningen
Hvert år selger sanitetskvinnene i Norge fastelavnsris for åtte millioner kroner.
Foto: Caroline Bækkelund / NRKDet er ikke mange av de unge kvinnene NRK snakker med på gata som vet hva sanitetskvinnene er.
– Det er noe kristent, sier en.
– Førstehjelpsforening, sier en annen.
– Jeg har aldri hørt om dem, sier en tredje.
Selger hos den lokale kjøpmannen
Hos den lokale kjøpmannen i Hokksund sitter fire kvinner fra Hokksund sanitetsforening og selger fastelavnsris. Ved handlevognene sitter de i flere timer. Marit Aas, Aasne Marhaug, Mary Espseth og Astrid Throndsen. De er alle er mellom 75 og 87 år.
– De yngre kvinnene har ikke interesse for det vi driver med. Jeg tror ikke alle skjønner hva det er. Vi er glade for å kunne holde på med denne tradisjonen som har vært uendelig mange år, sier de.
– Men hva skjer med sanitetskvinnene i Hokksund når dere ikke er her lenger?
– Nei, det vet jeg ikke. Det vil jeg helst ikke tenke på, sier en av de trofaste sanitetskvinnene i Hokksund.