Ti personer tatt for narkotikasmugling

Natt til mandag slo bevæpnet politiet til da et stort narkotikaparti skulle overleveres i et parkeringshus i Oslo.

Sjølyst plass parkeringshus

Den pågrepne ligaen skal ha planlagt å overlevere narkotikaen i dette parkeringshuset på Skøyen.

Foto: Kaja Figenschou/NRK

Politiet tok smuglerne på fersken da de skulle overlevere et oppsiktsvekkende stort narkotikaparti, skriver Dagbladet.

Aksjonen var nøye planlagt. Politiet hadde fulgt frakten gjennom flere land før den ankom Norge. Natt til mandag slo de til akkurat da overleveringen skjedde i et parkeringsanlegg på Skøyen. Ni personer ble pågrepet i Oslo og en person i Sverige.

– Historisk stort beslag

Blant de pågrepne er en 45 år gammel norsk mann, som politiet antar er hovedmannen. Han skal ikke ha blitt dømt for alvorlig kriminalitet de siste årene.

– Vi har samarbeidet med svensk politi. Ni menn og en kvinne er pågrepet. De fleste er norske, men det er også personer fra Nederland og Albania, sier sjef ved Seksjon for organisert kriminalitet Einar Aas til NRK.

Tre ulike stofftyper ble beslaglagt, blant annet kokain og cannabis.

– Kvantumet narkotika som er beslaglagt er meget stort i nasjonal målestokk og i et historisk perspektiv, sier Aas til Dagbladet.

Etterforsket saken i over et år

Einar Aas

Einar Aas.

Foto: Elin Martinsen / NRK

Politiet gjennomførte også ransakinger på flere boligadresser. Da ble det funnet skytevåpen, store pengebeløp og enda mer dop.

– Dette er sentrale aktører, som har holdt på i årevis. Vi tror flere kriminelle nettverk har benyttet seg av denne innførselsåren, og vi tror det vil ha en forebyggende effekt å ha satt dem ut av spill, sier Aas til NRK.

Politiet opplyser at etterforskningen har pågått i over et år. Dagbladet skriver at de trolig har brukt telefonavlytting, spaning og koordinering med politikolleger i utlandet.

– Nå fortsetter etterforskningen og jeg utelukker ikke flere pågripelser, sier Aas.

To av de pågrepne er dimittert, mens sju av de pågrepne vil bli fremstilt for varetektsfengsling i dag eller torsdag. Politiet venter også på å få utlevert den pågrepne fra Sverige.

Forsvareren til den påståtte hovedmannen sier til Dagbladet at klientens hans vil begjære seg løslatt under fengslingsmøtet i Oslo tingrett.

– Han nekter straffskyld, sier advokat Petter Bonde til avisen.