Hopp til innhold

– Jag är tagen och mycket tilfreds

I Sverige har Svea hovrett besluttet at Thomas Quick, som nå heter Sture Bergwall, får Therese saken gjenopptatt.

Tegning fra rettssaken mot Thomas Quick og bilde av Therese Johannesen

Thomas Quick får gjenopptatt Therese-saken. Det bestemte Svea hovrett fredag.

Foto: Scanpix

– Jag är tagen och mycket tillfreds över Hovrättens klara, enhälliga beslut - det här är stort. Underbart för min familj och många andra, skriver Sture Bergwall på sin Twitter-profil.

Bergwalls advokat er også strålende fornøyd med beslutningen.

– Det var en gledelig beskjed. Vi har hele tiden vært overbevist om at vi hadde gode argumenter for å tatt saken opp igjen. Dette var en bekreftelse på at vi hadde rett, sier Sture Bergwalls advokat Thomas Olsson till DN.se.

Fredagens beslutning innebærer at Therese-saken må tas opp igjen i tingretten.

HER KAN DU LESE HELE BESLUTNINGEN FRA HOVEDRETTEN: Dette besluttet Svea hovratt

Artikkelen fortsetter under bildet.

Thomas Quick i 1998

Thomas Quick, eller Sture Berwall i retten i 1998.

Foto: Løchen, Per / Scanpix

– Gråt og lo over budskapet

Bergwall har tidligere innrømmet drapet på ni år gamle Therese Johannessen i juli 1988. Han har tilstått en rekke drap, og i et fjernsynsintervju trakk han tilbake tilståelsene, og den svenske 59-åringen har siden lykkes med å få gjenopptatt saken om drapet på en israelsk turist i Sverige i 1988.

Tidligere i september ble Bergwall formelt frikjent for drapet på israeleren Yenon Levi i Dalarna i 1988.

Ifølge nyhetsbyrået TT vil Bergwalls advokater også prøve å få gjenopptatt drapene på norske Trine Jensen i 1981 og Gry Storvik i 1985.

I april leverte Bergwalls advokater en begjæring til Svea hovrett om å få Therese-saken gjenopptatt, og fredag fikk Bergwall medhold i begjæringen.

– Da jeg snakket med moren til Therese både gråt hun og lo hun vekselsvis. Det var nok en av mange stener som falt fra hjertet hennes, tror jeg. Hun har jo aldri trodd at Quick var gjerningsmannen, sier Inger-Lise Johannesens advokat, Fridtjof Feydt til NRK.no.

Sture Berwall har også en blogg. Les den her.

Har aldri blitt funnet

Therese Johannesen forsvant fra Fjell i Drammen sommeren 1998. Hun har aldri blitt funnet. I midten av august i år ble det kjent at saken kunne bli tatt opp igjen på nytt.

– Omstendighetene kaster tvil om skyldsspørsmålet. Jeg har ikke noe imot at dette prøves på nytt, het det i en uttalelse fra Björn Ericson som leder den svenske Riksenheten för polismål.

Sture Bergwall selv var ikke overrasket over beslutningen den gang.

– Det var ingen overraskelse, men man er jo alltid spent på om myndighetene vil beskytte hverandre. Jeg sitter nå å leser uttalelsen. Det føles veldig bra, sa Bergwall til ABC Nyheter i august.