Hopp til innhold

Therese-saken blir ikke gjenopptatt

Statsadvokaten har besluttet at den 23 år gamle forsvinningsgåten ikke skal gjenopptas.

Tegning fra rettssaken mot Thomas Quick og bilde av Therese Johannesen
Foto: Scanpix

Ni år gamle Therese Johannesen forsvant fra Fjell i Drammen sommeren 1988. Svenske Thomas Quick ble dømt for drapet, men ble senere frikjent.

Fridtjof Feydt

Morens advokat kaller avgjørelsen et svik.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

– Det er gjort svært grundig etterforskning i saken, og vi ser ikke at det er grunnlag for å etterforske den på nytt, sier førstestatsadvokat Lasse Qvigstad til NRK.

– Et svik

Morens advokat er ikke nådig når han får se hva statsadvokaten har bestemt.

– Dette er et rent svik mot Therese og hennes etterlatte, sier advokat Fridtjof Feydt.

Feydt sier at han har blitt litt nektet innsyn i dokumentene av politiet, og at det derfor er vanskelig å begrunne det noe mer.

En lang kamp

Sture Bergwall, tidligere kjent som Thomas Quick, ble dømt for drapet på Therese Johannessen i 1998. Men tidligere i år trakk altså svensk påtalemyndighet tiltalen mot ham.

Advokaten til moren til Therese krevde da at politiet skulle gjenoppta saken. Advokat Fridtjof Feydt hevdet at han hadde nye opplysninger i saken, og ble avhørt av politiet i Søndre Buskerud politidistrikt.

Politiet i Søndre Buskerud politidistrikt har også gått gjennom alle dokumentene fra svensk politi i denne saken, men politimester Christine Fossen har tidligere sagt at hun ikke ser grunn til å skulle etterforske saken på nytt.

Advokat Feydt nekter å gi opp håpet om å få saken gjenoptatt. Han sier til NRK at han vil klage førstestatsadvokatens avgjørelse inn for riksadvokaten.

Thomas Quick under rettsaken i 1994

Thomas Quick innrømmet å ha bortført og drept Therese Johannesen fra Fjell i Drammen i 1988. Senere trakk han tilståelsen. Her fra retten i 1994.

Foto: PRESSENS BILD / Scanpix