Hopp til innhold

Tester solkrem mot brennmaneter

Forskerne ønsker seg flere jenter for å teste en solkrem mot ubehag ved kontakt med brennmaneter. Men det er vanskelig å rekruttere dem.

Tester solkrem mot brennmaneter

Jakob Orheim tester effekten av en brennmanet på huden. Testen av den nye solkremen er langt mindre dramatisk, forsikrer forskerne i Drøbak.

Foto: Hans Erik Karlsen

Universitetet i Oslo Marinbiologisk Feltstasjon i Drøbak (UiO) er i ferd med å teste den nye solkremen.

Forskerne ønsker seg testpersoner for deltakelse i forskningsprosjektet "Forebyggende effekt av solkrem med brennmanetbeskyttelse og metoder for smertelindring etter skader fra brennmanet".

Trenger jenter

Testprosjektet trenger flere jenter. Til nå er det kun én jente som har meldt seg på testen.

Smerten ved testen kan minne om et lett vepsestikk.

- Det kan hende at jentene er redd de vil påføre seg mye ubehag med å være med i testen. Man kan ikke være gravid eller amme for å delta. Dette kan jo også være et ekstra hinder for at jentene ikke stiller opp, sier prosjektkoordinator Torgrim Andersen.

Studiet skal vise hvor effektiv solkrem med brennmanetbeskyttelse er mot manetplager, samt teste virkningen av ulike råd for smertelindring.

Bakgrunn og hensikt

Det skal gjennomføres en enkel forskningsstudie for å undersøke effektiviteten av en ny solkrem (SunCare sol- og brennmanetbeskyttelse) som inneholder brennmanetbeskyttende komponenter.

Testen vil også undersøke hvilken smertelindrende effekt varme- og kuldebehandling samt reseptfri lokalbedøvelse (Xylocain liniment) gir etter kontakt med norske brennmaneter.

Den norske rødbrennmaneten (Cyanea capillata) og blåbrennmaneten (Cyanea lamarkii) er ikke klassifisert som farlige.

De vanligste symptomene etter kontakt med neslecellene til disse manetene er en forbigående brennende smerte i det affiserte området, etterfulgt av kløe og hudirritasjon.

Det kan forekomme røde hovne striper på huden, og dette kan senere utvikle seg til små blemmer og eventuelt små sår.

Enkelte personer opplever allmennsymptomer i form av kvalme, muskelsmerter og tungpustenhet, samt en fornemmelse av sammensnøring i brystet.

Noen få personer vil også kunne reagere med sjokkutvikling på grunn av allergi/hypersensitivitet mot brennmaneter.

Som deltaker i studien må man påregne en eller flere av de moderate symptomene fra minst en av underarmene.

Siden kontakten med tentaklene er kortvarig og begrenset, forventes ikke de mer alvorlige symptomene.