Hopp til innhold

Terrorsiktet klager på maten

Den terrorsiktede uiguren Mikael Davud (39) krangler
med fengselsledelsen på Ila om menyen og klager saken inn for menneskeerettsdomstolen i Strasbourg.

Advokat ber om mer trygghet for de innsatte
Foto: Roald Berit / SCANPIX

Nå går saken til Den europeiske menneskerettsdomstolen (EMD), skriver VG.

Mikael Davud er den antatte hovedmannen i terrorsaken og ble pågrepet 8. juli. 39-åringen kom til Norge i 1999 som kvoteflyktning og ble norsk statsborger i 2007.

Davud lever nå på en kost bestående av ris, tomater og gulrøtter, sier den terrorsiktedes forsvarer, advokat Arild Humlen til VG lørdag.

Bakgrunnen for klagen er at Høyesterett avviste behandling av spørsmålet om isolasjon. Davud ble overført til en vanlig fengselsavdeling,og får ikke lenger spesialbestilt halal-mat levert. Derfor går Mikael Davud til EMD og klager han på maten i fengselet.

– Han kan få et måltid når vi er til stede, men ikke noe utover det. Det er en krenkelse av religionsfriheten, og den krenkelsen tror jeg skjer i alle fengsler. sier Humlen.

Får ikke egen komfyr

Direktør Knut Bjarkeid ved Ila fengsel avviser dette.

– Han får svinefri mat. Og fisk og grønnsaker er halal, sier Knut Bjarkeid.

Fengselsdirektøren opplyser at de innsatte også har anledning til å kjøpe halalkjøtt på butikken i fengselet.

– Davud vil ha halalmat fra et spesielt slakteri, og det som er på Ila er ikke godt nok, sier Bjarkeid.

Ifølge fengselsdirektøren aksepterer ikke Davud at kjøkkenredskapene blandes sammen og at halalmat lages på samme avdeling hvor svinekjøtt tilberedes.

– Han har allerede fått egne kasseroller til å lage egen mat i. Vi kan ikke stille opp med en egen komfyr til ham, sier Bjarkeid.

Uaktuelt

FrPs innvandringspolitiske talsmann Per-Willy Amundsen reagerer kraftig på at Davuds krav:

– Det er viktig at norske fengsler ikke tilpasser seg muslimske særkrav.

– Dersom innsatte ikke aksepterer den vanlige menyen med kjøtt, kan de spise vegetarmat. Som innsatt i et fengsel kan du ikke forvente samme oppvartning som på restaurant, sier Amundsen.

– Krav om separate kjøkken svært fordyrende og helt uaktuelt. Det norske fengselsvesenet må ikke tilpasse seg kulturelle og religiøse skikker, tilføyer Per-Willy Amundsen.