Terrorsiktet for retten før sommeren

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) tar sikte på å føre en ny IS-sak for retten i løpet av tre måneder. Det gjelder saken mot en 23-åring fra Fredrikstad som ble pågrepet i desember. PST mener 23-åringen dro til Syria i september 2013.

Terrorsiktet pågrepet på Greåker

En 23 år gammel terrorsiktet mann fra Fredrikstad ble fredag morgen pågrepet av Politiets sikkerhetstjeneste.

Foto: Andersen, Thomas / NTB scanpix

Der skal han ha sluttet seg til Jabhat al-Nusra, som er Al Qaida i Syria, og til den såkalte Islamske staten (IS), før han returnerte til Norge i februar året etter, melder VG.

Etter at mannen kom hjem til Norge i februar i fjor, ble han pågrepet og senere løslatt. I desember ble han pågrepet igjen, og nå ble han varetektsfengslet. Fredag ble 23-åringen fengslet på nytt i Oslo tingrett. I fengslingskjennelsen står det at PST forventer å sende saken videre til Det nasjonale statsadvokatembete denne måneden.

Nekter straffskyld

23-åringens forsvarer, advokat Svein Holden, sier til NRK at tiltalen ikke er klar:

– I første omgang må vi avvente om påtalemyndigheten finner grunnlag for å komme med en tiltale. Etter at de eventuelt har sendt den, får vi ta saken når den kommer, sier Holden.

– Hvordan stiller din klient seg til siktelsen?

– Han benekter straffskyld for det han er siktet for og ser fram til å komme med sin versjon.

Holden forteller at 23-åringen sitter i varetekt.

– Han synes det er tungt, særlig med tanke på at han mener at han ikke har gjort noe som skal medføre straff.

Mannen er siktet etter straffelovens paragraf 147 d: Med fengsel inntil seks år straffes den som danner, deltar i, rekrutterer medlemmer eller yter økonomisk eller annen materiell støtte til en terrororganisasjon, når organisasjonen har tatt skritt for å realisere formålet med ulovlige midler.