Hopp til innhold

Terrorsiktet fengslet i fire uker

Philip Manshaus fengsles i fire uker for moské-skytingen i Bærum og drapet på stesøsteren.

Philip Manshaus

SE VIDEO: Siktede hadde blåveis rundt begge øynene da han kom inni rettssal 250 i Oslo tingrett.

– Retten mener det foreligger en sterk grad av sannsynlighet for at siktede vil begå nye lovbrudd av samme karakter dersom han ikke fengsles, heter det i fengslingskjennelsen.

Påtalemyndigheten ba om at 21-åringen ble varetektfengslet i fire uker med full isolasjon. Nå har retten bestemt at han undergis brev- og besøksforbud og medieforbud i hele fengslingsperioden.

– Vi er kjent med kjennelsen, den ble vel slik som jeg og min klient var forberedt på, sier 21-åringens forsvarer Unni Fries til NRK.

– Min klient erkjenner ikke straffskyld. Han benytter seg fortsatt av sin rett til ikke å forklare seg.

 Unni Fries

Advokat Unni Fries forsvarer 21-åringen.

Foto: Gunhild Hjermundrud / NRK

Den siktede 21-åringen bar preg av at han ble overmannet av flere personer etter moské-skytingen i Bærum. Han smilte til pressen da han ankom Oslo tingrett mandag ettermiddag.

– Han samtykker ikke til fengsling, og han har begjært seg løslatt, sier Fries. Hun ønsker ellers ikke kommentere forhold rundt saken.

I rettsmøtet ble han spurt av aktor om han var villig til å undergi seg en psykiatrisk undersøkelse. Ifølge kjennelsen fra Oslo tingrett svarte forsvarer Fries at de måtte komme tilbake til det.

Philip Manshaus ankommer tingretten sammen med forsvarer Unni Fries

SE INTERVJU: Med forsvarer Unni Fries etter fengslingsmøte mandag.

Ekstra sikkerhet

Politiet satte inn ekstra ressurser i og utenfor tingretten, og det var satt opp veisperringer i forbindelse med fengslingsmøtet. Ifølge politiet har det ikke kommet inn trusler i forkant av møtet, men de høynet sikkerheten for å være føre var.

– I alvorlige straffesaker er det ofte det blir satt i gang et slikt apparat som er i sving i dag, sier operasjonsleder Magne Olsvold i Oslo-politiet til NRK.

Politiet opplyste mandag formiddag at siktelsen mot 21-åringen er utvidet til også å omfatte terror. Han er i tillegg siktet for drapet på sin 17 år gamle stesøster.

Siktet for terror og drap

Angrepet skjedde lørdag ettermiddag i Al-Noor Islamic Centre i Bærum. Ifølge vitner var 21-åringen kledd i hjelm og uniform.

Han skal ha skutt seg inn gjennom en glassdør for å komme seg inn i moskeen. Flere skudd ble avfyrt også inne i moskeen, men ingen ble alvorlig skadet. 21-åringen ble etter kort tid overmannet av to eldre menn, som var i moskeen for å be. De holdt gjerningsmannen nede til politiet kom.

Blodige bønnetepper i moskeen ved al-Noor Islamic Center i Bærum, på folkemunne kjent som «Bærums-moskeen».

I forbindelse med politiets undersøkelses i mannens bolig etter skytingen i moskeen, ble en ung kvinne funnet død. Politiet bekreftet søndag et kvinnen er siktedes stesøster på 17 år.

Philip Manshaus

Philip Manshaus nå 21 er siktet for terror og drap. Manshaus er 17 år gammel på bildet.

Foto: Framtida.no

Politiet har tidligere sagt at de visste hvem Manshaus var, men at han ikke har noe kriminelt rulleblad. Politiets sikkerhetstjeneste bekreftet mandag ettermiddag at de for ett år siden fikk et tips om terrorsiktede.

– Tipset var nokså vagt og gikk ikke i retning av forestående terrorplanlegging, sier PST-sjef Hans Sverre Sjøvold.

Hans helsetilstand er foreløpig ukjent. Ifølge politiet har den siktede spredt høyreekstreme ytringer på nettet.