Terrorsiktet er tidligere dømt for drap

En mann i 40-årene fra Fredrikstad som PST har siktet for terrortilknytning, ble på 1990-tallet dømt til flere års fengsel for medvirkning til drap. Han stiller seg uforstående til terrorsiktelsen, sier hans advokat.

PST

PST pågrep mandag to menn og siktet dem etter terrorparagrafen.

Foto: Nyhetsspiller / Scanpix

Ifølge Dagbladet ble drapet den gangen omtalt som et æresdrap. Mannen fra Fredrikstad har pakistansk bakgrunn og har ifølge avisa de siste årene blitt fulgt tettet av Politiets sikkerhetstjeneste. Han er faren til 24-åring som til uka møter som tiltalt i en terrorsak i Oslo tingrett.

Fremstilles for fengsling

Den siktede mannen skal avhøres tirsdag.

– Min klient nekter straffskyld og stiller seg uforstående til siktelsen, sier forsvareren hans, advokat John Christian Elden.

Mannen i 40-årene ble pågrepet mandag, samme dag som PST også pågrep en mann i 20-årene. Begge er siktet etter straffelovens paragraf 147d, som dreier seg om å danne, delta i, rekruttere medlemmer til eller yte økonomisk eller annen materiell støtte til en terrororganisasjon.

Begge fremstilles for varetektsfengsling i Oslo tingrett tirsdag ettermiddag. Fengslingsmøtet for den førstes del starter klokken 13, mens det andre starter klokken 14, får NTB opplyst hos Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

Far til terrorsiktet mann

Etter det NTB erfarer er de hjemvendte Syria-farere.

– Det er to personer som er pågrepet, én i 20-årene og én i 40-årene, sier Siv Alsén i Politiets sikkerhetstjeneste til NTB.

Alsén sier PST fikk bistand fra forskjellige politidistrikter i pågripelsen. De kan foreløpig ikke si om det er noen relasjon mellom de to, men mannen i 40-åra skal være faren til en annen mann som fra før av er terrorsiktet av PST.

Tirsdag forrige uke pågrep PST en 18 år gammel nordmann i Göteborg. Han er siktet for å ha forsøkt å slutte seg til en terrororganisasjon.