Terrorsikrer Oslo sentrum

Mandag kveld startet kommunen jobben med å sikre Oslos paradegate. Blomsterkasser, benker og betongringer skal hindre bilterror i Karl Johans gate.

Hindringer i gågatene i Oslo sentrum skal hindre bilterror

– Oslo skal være en åpen og trygg by. Vi skal ikke mure oss inne i frykt for terror, men vi kan redusere risikoen for angrep, sier Raymond Johansen, byrådsleder i Oslo (Ap) til NRK.

Nå setter kommunen ut blomsterkasser, benker og betongringer for å redusere hastigheten til biler i gågatene.

Hindringene blir satt opp i Karl Johans gate, i tillegg til Jernbanetorget, Lille Grensen og Arbeidergata. Noen av hindringene er midlertidige, andre permanente.

– Det foreligger ikke noe konkret trussel mot Oslo. Allikevel er PST tydelig på at det er en generell trusselvurdering hvor også de største byene i Norge er et mulig terrormål fra en global trussel. Vi har sett det skje i byer som Stockholm og nylig New York, sier Johansen.

– Et levende sentrum

Raymond Johansen

Raymond Johansen, byrådsleder i Oslo (Ap).

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Tiltakene kommunen setter inn er i samråd med politiet.

– Vi skal redusere risikoen for villet påkjørsel i sentrum, men samtidig skal dette være et levende sentrum. Varelevering og nødetater skal komme til, og det er mange hensyn å ta, men vi mener de tiltakene vi nå iverksetter redusere risikoen.

Johansen understreker at tiltakene skal være en integrert del av bybildet.

– Vi ønsker ikke at Oslo sentrum skal se ut som en festning, sier Johansen.

I forrige uke advarte Londons antiterrorsjef, Nick Aldworth, mot bilterror i Karl Johans gate. Byrådslederen understreker at dette ikke er årsaken til at kommunen nå setter inn tiltak.

– Dette har vi jobbet med siden slutten av august, og er ikke en akutt situasjon. Det er helt tilfeldig at hans uttalelser kom i forrige uke, men det han sa sier litt om alvoret i situasjonen.

Blomsterkasser som skal hindre terror

Slik mener Oslo kommune blomsterkasser skal redusere hastigheten og fremkommeligheten til kjøretøy i Karl Johans gate.

Foto: Oslo kommune

Strengere regler for varelevering

I tillegg til hindringer i gatene strammer også byrådet inn reglene for varelevering i sentrum. I dag skal varelevering i gågater skje mellom midnatt og 11.00, og midnatt og 09.00 i helgene. Nå har Oslo kommune har sendt brev til politiet, der de ber om hjelp til strengere håndhevelse av regelverket.

De vil unngå at varebiler kjører inn i områder der mange ferdes, utenom tidsrommet som er satt av til levering, eller at varebilene blir stående på tomgang uten tilsyn.

– Næringslivet skal fortsatt kunne gjøre jobben sin, men sikkerheten kommer først. Vår viktigste oppgave er å sørge for at folk vet de er trygge når de ferdes i byen vår, sier byrådslederen.

Det er Bymiljøetaten som står for den praktiske gjennomføringen av tiltakene.