Terroriserte naboer i flere år – nå er han dømt

Verken politiet eller tingretten har funnet eksempler på noen som har plaget naboene like mye som en mann i 50-årene. Nå er han dømt til fengsel.

Moss tingrett

DØMT: Mannen fikk onsdag dommen fra Moss tingrett på syv måneders fengsel for å ha plaget naboene over flere år.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Mannen flyttet til nabolaget for syv år siden, og snart begynte han å skape trøbbel i nabolaget, kommer det frem i en fersk dom fra Moss tingrett.

Mannen i 50-årene skal ha filmet og fotografert naboene og deres barn, skuffet snø inn på deres eiendom, revet ned sperringer rundt hagen og kastet grus på plenen.

Han har sendt inn falske klager og bekymringsmeldinger på naboen til alt fra Barnevernet, naboens arbeidsgivere, og Krigsadvokaten i Sør-Øst. Han er også dømt for å ha levert inn falske politianmeldelser.

– Det er hårreisende at noen kan holde på sånn. Jeg kan ikke huske å ha sett en sak på dette nivået før, sier aktor Nils Vegard til NRK.

– Følte seg truet

I dommen kommer det frem at ikke domstolene har sett lignende tilfeller.

«Det foreligger ikke sammenlignbar rettspraksis som gir god veiledning for straffenivået», står det.

Mannen har tidligere blitt ilagt tre besøksforbud mot naboene, men denne gangen ble det fengsel i syv måneder. De neste fem årene får han heller ikke gå nærmere naboen enn asfaltkanten.

– Dommen ankes. Jeg har ikke hatt anledning til å gjennomgå dommen med min klient. Ytterligere kommentarer må derfor avventes, skriver mannens forsvarer Tone Monclair i en SMS.

Tiltalte forklarte i retten at han følte seg truet av naboen. Han mente naboen hadde gjort pistoltegn med hendene mot ham ved 50 anledninger, og spredd rykter om ham i nabolaget.

Det trodde ikke dommerne på.

«Tiltaltes forklaring fremstår på vesentlige punkter som oppkonstruert og tilpasset», står det.

Bilde av en mann med en katt på skulderen

Dette bildet viste den domfelte mannen frem i retten for å bevise at naboen hadde oppført seg truende mot ham. På bildet som ble lagt frem som bevis var kontorstolen og katten klippet ut. Bildet gjengis med tillatelse fra naboen.

Foto: Privat

I et forsøk på å underbygge naboens truende adferd, viste den domfelte fram et bilde av naboen i retten. Han sa han hadde tatt bildet da naboen dukket opp på døra og var truende.

Det viste seg at bildet var hentet fra naboens Facebook-profil. Den domfelte hadde klippet bort resten av bildet, som viste naboen posere foran en kontorstol med en katt på skulderen.

– Bildet var tuklet med. Fornærmede selv forsto at det måtte være noe sånt, sier aktor Vegard.

Nabokrangel

Den langvarige konflikten skal ha startet med uenigheter knyttet til en levegg. Den domfelte mannen skal ha hengt opp en levegg på et gjerde mellom sin eiendom og eiendommen til en annen nabo enn fornærmede i straffesaken.

Naboen fjernet leveggen, og da var en serie nabokrangler i gang.

– De fornærmede i denne saken er ikke de eneste naboene som har vært utsatt for dette, det er en samling naboer. I dette tilfellet ble det opprettet sak for retten, sier Vegard.