Hopp til innhold

22. juli-rettssaken videooverføres til tingretter over hele landet

– Det er viktig at rettssaken kan følges av de mange pårørende og etterlatte lokalt, sier informasjonssjef Erling Moe i domstolsadministrasjonen.

Før fengslingsmøtet i Oslo Tingrett

Med flere hundre berørte personer og en enorm medieinteresse blir avviklingen av rettssaken mot Anders Behring Breivik en utfordring for Domstoladministrasjonen. Bildet er tatt før et av fengslingsmøtene i høst.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

Rettssaken mot terrorsiktede Anders Behring Breivik starter i Oslo tingrett 16. april neste år.

Med flere hundre berørte personer og en enorm medieinteresse blir avviklingen av rettssaken en utfordring for Domstoladministrasjonen.

I Oslo tingrett vil det kun være plass til rundt 200 tilhørere. Derfor har domstolsadministrasjonen bedt flere av landets tingretter om å legge til rette for at ofre og pårørende kan følge rettssaken lokalt.

– Hele landet er berørt av denne saken. Derfor er det viktig for oss og for Oslo tingrett at rettssaken kan følges av de mange pårørende og etterlatte lokalt, sier informasjonssjef Erling Moe i Domstolsadministrasjonen.

LES OGSÅ:

15 tingretter

Det kan bli aktuelt å overføre lyd og bilde til 15 tingretter i Norge.

Det er de større tingrettene i områder med mange berørte som er blitt spurt om å legge til rette for videooverføring, blant annet Salten, Sunnmøre, Stavanger, Nedre Telemark og Fredrikstad.

Det er foreløpig ikke klart om det blir være mulig å vitne fra de lokale tingrettene.

– Det er Oslo tingrett som har saken og det er dommeren som avgjør hvordan det skal avvikles, sier Moe.

Media kan følge saken i Oslo tingrett eller via videooverføringen i de lokale tingrettene. Men media må belage seg på å sitte i egne rom.

– Vi har et viktig hensyn å ta overfor de pårørende og etterlatte. Det er ikke ønskelig å utsette disse for et unødig sterkt press fra media. Men hvordan dette skal løses rent praktisk er foreløpig ikke klart, sier Moe.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Freddy Lie

Freddy Lie fra Halden mistet datteren Elisabeth på Utøya. Hans andre datter Cathrine ble hardt skadet.

Foto: NRK / NRK

– Viktig med videooverføring

Freddy Lie fra Halden skal følge rettssaken mot Anders Behring Breivik i Oslo fra dag én. Han mistet datteren Elisabeth på Utøya, men hans andre datter Cathrine ble hardt skadet.

Han mener det er helt nødvendig at saken overføres til flere steder i landet.

– Det er jo nesten fem millioner berørte i denne saken. Flest mulig må få sjansen til å følge rettssaken. Dette må opp og frem, ikke dysses ned, sier Lie til NRK.no.

Datteren Cathrine kommer trolig til å vitne mot Anders Behring Breivik.

– Det er fire måneder til rettssaken starter. Dagene svinger fra svart til hvitt, men per i dag ser det ut som hun kommer til å vitne, forteller han.

LES OGSÅ: