Hopp til innhold

Tente lys for rasofrene

Litauere i Norge samlet seg til en minnemarkering på Sørum søndag ettermiddag. Tre av deres landsmenn er fortsatt savnet etter det voldsomme leirraset.

Litauere tenner lys for rasofre

Flere litauere samlet seg søndag ved rasstedet i Sørum for å sørge over de tre landsmennene som omkom i leirraset for tre dager siden.

Foto: Trond Lydersen

Rundt 100 personer møtte opp for å tenne lys for å minnes Paulius Kuliecius (27), Arturas Miskinis (37) og Darius Sciukas (47) som ble tatt av leirraset på Sørum torsdag. Mange av de fremmøtte var litauere som bor i Norge.

De tre savnede kommer alle fra den samme landsbyen i Litauen, men hadde jobbet i flere år i Norge.

– Det er utrolig tungt å tenke på foreldrene til de som ligger begravet her. Det er vondt at de vet at de er døde, men at de ikke finner dem, sier Sofia Kristiansen som er en litauer bosatt i Norge.

Litauere sørger over rasofre på Sørum

Det ble også hengt opp litauiske flagg og bilder av de tre omkomne.

Foto: Trond Lydersen / NRK

– Vi hjelper hverandre

En lang rekke lys ble satt opp langs en mur like ved raset. Det ble også hengt opp litauiske flagg og bilder av de savnede arbeiderne.

Området er egentlig sperret av, men politiet hadde gitt tillatelse til markeringen som ble satt i stand etter et privat initiativ.

– Kjente du de tre?

– Nei, jeg kjente dem ikke, men jeg er litauer. Når slike tragedier rammer en av våre landsmenn, hjelper vi hverandre, sier Kristiansen.

Ordføreren også til stede

Minnemarkering for ofrene etter leirraset på Sørum

Ordfører i Sørum, Marianne Grimstad Hansen (H) var også på minnemarkeringen.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Det var også mange naboer og folk fra Sørum til stede på markeringen. En av dem var ordfører Marianne Grimstad Hansen (H).

– Dette har gått hardt innpå oss og da er det godt å samles og vise samhold. Det er veldig naturlig å ha behov for å være sammen når slike ting skjer, sa Grimstad Hansen.

Minnemarkeringen ble avsluttet med ett minutt stillhet før litauerne sang en litauisk hymne til minne om sine landsmenn.

Ingen funn

Trond Erlend Hofsli, innsatsleder Politidistrikt Øst

Politiets innsatsleder Trond Erlend Hofsli sier det er enorme masser som må undersøkes. Mandag blir det tatt en avgjørelse på om letingen skal fortsette.

Foto: NRK

I helgen har letemannskap lett med gravemaskiner etter de tre, som arbeidet i skogen da de ble tatt av raset. Tre kollegaer klarte så vidt å berge livet.

Massene som gravemaskinene får opp blir gjennomsøkt av politifolk. Så lenge det har vært dagslys har det vært aktivitet på rasstedet, men foreløpig har ikke dette gitt resultater.

– Vi håper jo selvfølgelig at vi skal gjøre funn, men det er utrolig store masser det er snakk om så det er vanskelig, sier politiets innsatsleder på stedet Trond Erlend Hofsli.

Store deler av rasstedet er livsfarlig å lete i.

– Planen er at staben på Lillestrøm møtes klokken 07.30 i mandag morgen der det vil bli foretatt en ny vurdering.

– Betyr det at de skal bestemme seg for om det er vits å fortsette å lete?

– Det blir en avgjørelse som eventuelt staben tar, sier Hofsli.

Leirraset i Sørum

Søndag er det brukt gravemaskiner i letearbeidet. Massene som blir gravd opp blir undersøkt av politiet.

Foto: NRK