Tenner lys for vennene

Ni unge fra Halden var på Utøya, og flere er skadet eller savnet etter skytetragedien. Engstelige ungdommer tente fredag kveld lys for sine venner.

Unge i Halden tenner lys for Utøya-venner

DELER SORGEN. Karolina Grzybowski, Siri Bjørneby Andreassen, Maria Bjørneby Andreassen, Anne Marit H. Heiaas, Anders Halvorsen, Karoline Rødsmoen, Simen Prang Følkner og Mathilde Rødsmoen samlet til felles trøst i sentrum av Halden fredag kveld.

Foto: Vidar Tangerud / NRK

Skytetragedien på Utøya og attentatet mot regjeringskvartalet har rammet hele det norske folk og er fordømt av hele den siviliserte verden.

Ved midnatt fredag var det bekreftet at hele sju personer er drept i bombeangrepet i regjeringskvartalet, mens så mange som ti unge mennesker er skutt til døde på Utøya i Tyrifjorden.

Les også:

- Kjenner flere av de unge

Ni av de 48 ungdommene, som deltok fra Østfold på AUF-arrangementet på Utøya, kom fra Halden.

En 17 år gammel jente fra Halden er skutt i brystet, og ligger alvorlig skadet på Ulleval sykehus. Hennes 16 år gamle søster er det ikke gjort rede for foreløpig.

- Jeg kjenner noen av de som deltok på leiren. Det er helt forferdelig det som har skjedd, sier en av jentene NRK treffer rundt stearinslysene i sentrum av Halden fredag kveld.

En gruppe unge har samlet seg i parken midt i byen, der de har tent lys for vennene sine, som de fortsatt ikke kjenner skjebnen til eller som de vet er skadet.

- Det er en fortvilet situasjon, og det ikke noe annet vi kan gjøre enn å trøste hverandre.

Vi føler oss hjelpeløse, og finner det godt å stå sammen om dette, sier en av de øvrige ungdommene.

Orienteringsmøte i Sarpsborg

ORIENTERTE PÅRØRENDE. Østfold Arbeiderparti og Sarpsborg kommune arrangerte fredag kveld orienteringsmøte for pårørende til de 48 unge fra Østfold, som deltok på AUF-leiren på Utøya.

Foto: Steffen Fjærvik / NRK

Samlet pårørende

For de pårørende til Østfold-ungdommene er det opprettet et kriseberedskapssenter i Folkets Hus i Sarpsborg.

Det er Østfold Arbeiderparti og Sarpsborg kommune, som står bak senteret, og pårørende fra hele fylket henvender seg nå dit.

Fylkessekretær i AUF, Silje Martinsen, fortalte under møtet med de pårørende fredag kveld at fire av de 48 fra Østfold er konstatert skadd.

Ved midnatt var antallet Østfold-ungdommer det ikke var gjort rede for redusert til sju.

Kommunal møteplass

Lars Noreng, som er informasjonsrådgiver i Sarpsborg kommune sier til nrk.no fredag natt at kommunen setter i stand en møteplass på Folkets Hus fra og med lørdag.

- Der skal det være åpent fra klokka 10-18 lørdag og søndag. Møteplassen blir bemannet av Sanitetskvinnene.

Her kan folk henvende seg for å få formidlet kontakt enten med fagfolk i Sarpsborg kommune eller med Arbeiderpartiet og AUF, sier Noreng.

I følge ham er møteplassen et bidrag fra kommunen på å avlaste AP noe med hensyn til informasjon knyttet til skytedramaet.

Pårørende-telefoner

Kontaktnummeret for er pårørende er hos politiet er telefonnummer

32 10 32 87

eller

32 10 32 78

Fylkessekretær i Østfold Siri Martinsen kan også kontaktes 412 60 606