Hopp til innhold

Alt for mange blir fortsatt skadet

Etter at forbudet mot tradisjonelt fyrverkeri med styrepinne kom for noen år siden, har antallet branner gått ned. Men det er viktig å tenke sikkerhet også med dagens fyrverkeri.

Fyrverkeri Drammen

Et vakkert skue, men det gjelder å være forsiktig når du tenner lunta.

Foto: Anders Wam Bjerkeseth / NRK

– Det gjelder å være godt forberedt. Den som tenner på, må tenke på sikkerheten for seg sjøl og de som står rundt, sier brannsjef i Røyken, Henrik Trømborg.

Fyrverkeribatterier overtok for de tradisjonelle nyttårsrakettene for noen år siden. Tallet på branner nyttårsaften har gått ned, men statistikken sier lite om hvor mange som fortsatt får skader av fyrverkeri.

Henrik Trømborg

Brannsjefen i Røyken, Henrik Trømborg, advarer mot uforsiktig bruk av fyrverkeri.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

– Vi tror tallet på personskader har gått noe ned, men ikke så mye som vi hadde håpet på. Altfor mange får fortsatt skader på hender og øyne, sier Trømborg.

Må stå stødig

Derfor bør du tenke på hvor du plasserer batteriet, før du tenner lunta.

– Med lite snø i lavlandet er det ikke mulig å pakke inn batteriet slik at det står stødig. Batteriene kan velte, så det er viktig å sette de på et flatt, hardt underlag. Gjerne på asfalt eller en hard gårdsplass, sier Trømborg.

Les også:

Anbefaler ikke fyrstikk eller lighter

I det du tenner på lunta, går det noen sekunder før eksplosivene inne i batteriet går av. Men siden du aldri kan vite akkurat hvor lang tid det tar, anbefaler brannvesenet at du holder deg så langt unna som mulig. For det er den som tenner på som er verst utsatt for skader. Med fyrstikk eller lighter kommer du for tett på.

– Det finnes såkalte tennstaver. Da har du mellom 50 og 60 centimeter avstand til fyrverkeriet, sier Trømborg.

De som selger fyrverkeri skal kunne tilby både vernebriller og tennstaver.

Tenn ikke på to ganger

Hvis du tilsynelatende ikke har fått tent på fyrverkeriet, bør du holde deg langt unna. For fyrverkeriet kan godt være påtent, selv om det ikke ser sånn ut.

– De fleste ulykkene skjer nok når folk går bort for å tenne på for andre gang. Hvis de bøyer seg over fyrverkeriet, kan de få det i ansiktet, sier Trømborg.

Sender ikke opp fyrverkeri

Selv om flere steder har innført offentlig fyrverkeri i regi av den enkelte kommune, tror ikke Trømborg det er en løsning for alle. Til det er landet vårt for grisgrendt. Men selv om han bor på et småbruk, bruker ikke Trømborg ei krone på fyrverkeri hjemme.

– Jeg har aldri hatt noe særlig sans for det. Vi har noen dyr på småbruket, så jeg er ikke noe begeistret for det. Men jeg kikker opp på nattehimmelen. Det kan jo hende naboen sender opp fyrverkeri, avslutter brannsjefen i Røyken.