Hopp til innhold

Teknisk museum frykter nytt vitensenter på Tøyen

Som del av Tøyensatsingen er det planlagt et vitensenter i Tøyenparken. Ledelsen på Teknisk museum mener det ikke er publikumsgrunnlag for to vitensentre i Oslo.

Teknisk museum

JUBILEUM: Teknisk museum feiret 100 årsjubileum i fjor. Siden 1986 har de holdt til på Kjelsås i Oslo.

Foto: Andrea Melby/NRK

Hans Weinberger

INTERNASJONAL OPPMERKSOMHET: Museumsdirektør Hans Weinberger sier at utstillingene de har hatt på vitensenteret sitt har flere ganger har vunnet internasjonale priser.

Foto: Nina Didriksen/NRK

– Vi tror det blir en ulykkelig konkurransesituasjon, sier museumsdirektør ved Norsk teknisk museum Hans Weinberger.

Fra Teknisk museum til Tøyen er det i overkant sju kilometer. Weinberger kjenner ikke til noen andre byer i verden som har to vitensentre så nærme hverandre.

– Det er en stor risiko for at det vil bli to dårlige vitensentre i stedet for ett bra, sier museumsdirektøren.

En del av Tøyen-satsingen

I 2013 ble Høyre, Venstre, Krf og SV enige om å flytte Munchmuseet til Bjørvika. Som kompensasjon ble det bestemt at Tøyen skulle rustes opp.

Tøyensatsingen består av to hoveddeler. Det ene er et områdeløft for å bedre levevilkårene. Det andre er en ny plan for Tøyenparken, hvor blant annet Vitensenteret skal ligge.

Weinberger frykter at Teknisk museum, som er det eldste og mest besøkte vitensenteret i Norge, kommer til å merke det økonomisk med ny konkurranse.

– Det kan hindre oss i å fortsette utviklingen i den retningen vi ønsker.

Anslår over 300 000 besøkende

I utredningen Oslo kommune har gjort i forkant, anslås det at Vitensenteret kommer til å ha et besøkstall mellom 300 000 og 370 000 hvert år.

– Det er veldig høye tall. Det er mer enn hva andre attraksjoner, som for eksempel Vikingskipet, har i løpet av et år, sier Weinberger.

Teknisk museum har årlig rundt 250 000 besøkende.

– Vitensenterne må ha ulike profiler

Kunnskaps- og utdanningsbyråd Anniken Hauglie (H) er ansvarlig for planleggingen av Vitensenteret på Tøyen. Hun har ikke vært tilgjengelig for kommentar, men lederen for kultur- og utdanningskomitéen Øystein Sundelin (H) sier at det er rom for to lignende attraksjoner i Oslo bare de har ulike profiler.

Øystein Sundelin

SENTER FOR HELE BYEN: – Jeg tror folk på Tøyen kan komme til å besøke Vitensenteret flere ganger i året, men dette skal også være en attraksjon for hele Oslo og østlandsområdet, sier leder for kultur- og utdanningskomitéen Øystein Sundelin (H).

Foto: Olav Juven / NRK

– Det er ikke et ønske fra vår side å skape to konkurrenter som sakte, men sikkert kveler hverandre, sier Sundelin.

Han vil ikke si for mye om hva Vitensenteret skal inneholde så tidlig i etableringsfasen.

– Men jeg tror at et vitensenter på Tøyen må ha en mer naturvitenskapelig tilnærming, siden det ligger ved siden av universitetets campus og Botanisk hage.