Hopp til innhold

Tegner fram den norske bilhistorien

Her står forfatter Lars Fiske utenfor direktørboligen der hans far vokste opp. Nabo til Norges første bilfabrikk på Kambo i Moss.

Norges bilhistorie startet på Kambo i Moss

Automobilfabrikken Fiske laget påbygg til lastebiler i samarbeid med svenske Scania-Vabis. Snart 100 år etter oppstarten kommer barnebarnet med tegneseriebok om historien til fabrikken.

Nå har illustratør og tegneserieskaper Lars Fiske forfattet historien om bilfabrikken hans far og farfar drev. Det hele startet like utenfor Moss, på Kambo.

Auto karoszerfabrikken

Også i dag er det lastebilvirksomhet i de samme lokalene som forfatterens farfar laget lastebiler i for knapt hundre år siden.

Foto: Trond Øyvind Karterud / NRK

Mens de fleste historiebøker er stappet fulle av tekst og bare har noen få bilder til å illustrere, blir det stikk motsatt når Fiske tar frem skriveredskapen:

Automobilfabrikken Fiske

Stein Egil Nyberget er sjefen for dagens virksomhet. Her viser forfatter Lars Fiske fram noen av tegningene fra boka.

Foto: Trond Øyvind Karterud / NRK

– Jeg gikk i veldig mange år og tenkte på denne historien. Jeg hadde mer og mer lyst til å gjøre den, men skjønte ikke helt hvordan jeg skulle angripe den. For dette er jo både historien om fabrikken og om norsk bilhistorie. Men problemet var jo at denne fabrikken ikke var noen stor suksess. Så jeg hadde ikke så mye stoff å ta av, sier Fiske.

Men det var nok å ta av til en tegneseriebok på drøyt 70 sider. Både streken og tidsreisen er gjenkjennelig.

Forfatteren selv falt et stykke fra stammen da arveegenskapene skulle tas i bruk. For mens faren og farfaren var bilentusiaster, ventet han selv med å ta sertifikatet til han hadde passert 40 år.

Lars Fiskes hender

– Da jeg så mine egne hender på rattet, fikk jeg en følelse av at det var min fars hender jeg så, forteller Lars Fiske.

Foto: Trond Øyvind Karterud / NRK

Men opp gjennom årene fikk han jo med seg historiene fra fabrikklokalene på Kambo og etter hvert Oslo. Det var slik ideen om en bok ble født, viser han i boka.

Automobilfabrikken Fiske

Historien om stolene som var laget av gamle bilfelger var oppstarten til å skrive historien om Automobilfabrikken Fiske

Foto: Lars Fiske / Illustrasjon:

Boka handler om noe langt mer enn selve bilfabrikken. For dette er også en fortelling om livet i familien. Om de lange turene til hytta på Geilo. Vi begynner med å se forfatteren som drømmer om at turen til hytta bare kommer til å ta tre minutter i framtida. Men som får et litt annet syn på det:

Problemet var jo at denne fabrikken ikke var noen stor suksess. Så jeg hadde ikke så mye stoff å ta av

Lars Fiske, tegneserieskaper

– Når man blir eldre, så er denne veien ikke så veldig dum den. Det der med å kjøre bil, som jeg har blitt utrolig glad i. Det er en herlig tur. Sitte bak rattet og se landskapet komme i mot deg. Du får tid til å tenke og kontemplere. Så jeg kommer jo fram til at jeg vil ikke til hytta på tre minutter.

Forfatter Lars Fiske foran direktørboligen på Kambo i Moss hvor hans far vokste opp

Renovasjonsbiler, tannpastabiler og tippbiler er bare noe av det Lars Fiskes farfar fant opp.