I retten for falskmyntneri

De tre rumenerne som i fjor ble tatt med en mengde falske 500-lapper møter for retten i Drammen i dag.

Falske penger

De tiltalte ble tatt med nærmere 100.000 kroner i falske sedler.

Foto: Idar Edvin Krogstad

De tre, to menn og en kvinne, alle i 20-åra, ble pågrepet etter at en av dem forsøkte å betale med en falsk seddel i en kiosk i Drammen.

Politiadvokat Ole Jacob Garder sier innehaveren raskt fikk mistanke om at seddelen var falsk. Han anholdt mannen, og tilkalte politiet.

Politiadvokat Ole Jacob Garder

Politiadvokat Ole Jacob Garder sier de tre tiltalte skylder på hverandre.

Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK

– Vi pågrep ham, og sporet raskt opp to andre personer som var i denne mannens følge, og de ble pågrepet på jernbanestasjonen i Drammen.

– Skylder på hverandre

Garder sier politiet mener at alle tre har vært delaktige i falskmyntneri, men forklaringene de tre har avgitt til politiet, spriker.

– Hovedessensen i det de sier, er at de skylder på hverandre, sier Garder.

I forbindelse med pågripelsen ble det funnet 184 falske 500-lapper. Undersøkelser politiet har gjort, viser at sedlene er laget på en vanlig blekkskriver, trolig i Romania.

Da de tre ble tatt i september, hadde de bare vært noen få dager i Norge, og politiet har bare funnet tre – fire sedler som har vært i sirkulasjon.

Fordi politiet har vært redd for at de skal unndra seg straff ved å forlate landet, har de sittet i varetekt siden de ble pågrepet. Hvis de blir dømt, risikerer de strenge straffer.

– Denne type straffbare handlinger har en øvre strafferamme på femten år, og en minstestraff på tre års fengsel. Det er et svært alvorlig straffbart forhold, sier Garder.

Nekter straffskyld

Advokat Andrea Wisløff forsvarer kvinnen som er tiltalt i saken. Hun ønsker ikke å gå inn på detaljer, men sier at hennes klient nekter straffskyld.

Ragnhild Torgersen er forsvarer for en av de tiltalte mennene. Hun sier at hennes klient hevder ikke å ha kjennskap til noe av det tiltalen handler om, og at han også nekter straffskyld.

Advokatfullmektig Inger Sophie Finch forsvarer mannen som ble pågrepet med en falsk seddel. Hun sier at han erkjenner straffskyld for oppbevaring av falske sedler, men ikke for produksjonen av dem. Hva mannen har sagt om hvordan han har fått tak i pengene, ønsker Finch ikke å si noe om.