Hopp til innhold

Mann (37) mener han ikke visste at han smuglet over 140 kilo hasj

To utenlandske statsborgere er dømt til flere år i fengsel etter at de ble stoppet med store mengder hasj gjemt i vogntoget.

Tollerne fant over 140 kilo hasj gjemt i hulrom i det utenlandske vogntoget.

I sidepanelet over dørene og i et skjult rom i gulvet i trekkvognen på det utenlandske kjøretøyet, fant tollerne til sammen 143 kilo hasj.

Foto: Tollvesenet

– Han mener han ikke har deltatt i denne innførselen. Min klient mener den andre tiltalte må ha gjemt stoffet mens de har vært fra hverandre på reisen, sier forsvarer Erik Dammen Stoltz til NRK.

Han er forsvarer for den ene av to utenlandske statsborgere, som måtte møte i Follo og Nordre Østfold tingrett 25. august.

De ble stoppet med store mengder hasj i kjøretøyet i november i fjor, da de kjørte inn i Norge over Ørje tollsted.

Mennene, begge 37 år gamle, fikk tollernes oppmerksomhet da de kjørte på rød sone på tollstasjonen. Den ene tiltalte gikk ut av kjøretøyet, før han satt seg inn igjen og fulgte etter en annen lastebil.

De ble stanset, og tollerne gjennomførte en røntgenskanning av kjøretøyet. I sidepanelet over dørene og i et skjult rom i gulvet i trekkvognen, fant de til sammen 143 kilo hasj.

Anker dommen

Den ene av de to tiltalte erkjente ikke straffskyld, og forklarte i retten at han ikke visste at det skjulte seg store mengder hasj i kjøretøyet.

Tollerne fant 143 kilo hasj gjemt på to forskjellige steder i trekkvognen på det utenlandske kjørtetøyet.

Den ene av de to tiltalte mente han ikke kjente til hasjen som var gjemt i kjøretøyet. Retten trodde ikke på mannens forklaring, og dømte ham til 5 års fengsel.

Foto: Tollvesenet

Retten fant mannens forklaring lite troverdig, og mente det var bevist utover rimelig fornuftig tvil at han visste hva han gjorde. Han ble dømt til fem år og fire måneders fengsel, med fradrag av 302 dager fra varetektsfengsling.

– Min klient er skuffet over rettens avgjørelse, og anker dommen, sier forsvarer Erik Dammen Stoltz.

Ville bare snakke om egen rolle

Den andre 37-åringen erkjente derimot straffskyld i retten. Det resulterte i en noe kortere fengselsstraff.

Til tross for at han selv erkjente skyld, ville han kun snakke om sin egen rolle, og ikke om den andre tiltalte som mente han ikke kjente til hasjen.

En mann med grått hår og skjegg ikledd en beige frakk og skjerf. Bildet er tatt fra brystet og opp.

Tor Magnus Fagermo er forsvarer for den ene mannen, som erkjente straffskyld men kun ville snakke om sin egen rolle. – Det er ikke uvanlig i større narkotikasaker, sier Fagermo.

Foto: Benjamin Vorland Andersrød / NRK

– Det er ikke uvanlig i større narkotikasaker at man forholder seg til egen rolle, sier mannens forsvarer Tor Magnus Fagermo.

Strafferabatt er ikke betinget av at man snakker om andre enn seg selv, og i større saker er det også en risiko for egen sikkerhet å snakke om andre, fortsetter han.

Mannen ble dømt til fire års fengsel, også han med drøye 300 dagers fradrag for varetekt. Han kommer ikke til å anke.

Store beslag i 2022

I 2022 ble det totalt beslaglagt 5144 kilo med hasj, marihuana og cannabisplanter i Norge, viser politiets narkotika og dopingstatistikk for fjoråret.

Det er en stor mengde, nesten det dobbelte av gjennomsnittet for det siste tiåret. Det er også blant de største mengdene noen gang på ett år.

I gjennomsnitt lå styrkegraden på stoffene på 29 prosent. I den aktuelle saken fra november hadde beslaget en styrkegrad på 33 prosent, ifølge dommen fra Follo og Nordre Østfold tingrett.