Hopp til innhold

Tar med lufthavn-bekymringene tilbake til Siv Jensen

– Jeg lover å bringe bekymringene om nedleggelse videre, sa statssekretær Jørgen Næsje i formiddag. Han besøkte Moss lufthavn Rygge for å møte ordførere, LO og NHO for å høre om de fryktede konsekvensene av den kommende flypassasjeravgiften.

Jørgen Næsje, Rygge

– Jeg ser at det er overveldende motstand mot å innføre avgiften. Eller for å utrede den bedre, sier Næsje til NRK etter møtet.

Foto: Tomas Berger / NRK

Statssekretæren brukte et par timer i formiddag til lytte til bekymringer fra ordførere, LO og NHO.

Næsje hadde ingen innspill å komme med selv, men lovte å bringe meldingene fra alle parter med seg tilbake til finansminister Siv Jensen.

- De må ta hensyn til de tusen arbeidsplassene som forsvinner her. Og at begrunnelsen for avgjørelsen er syltynn.

Bjørn Petter Jenssen, leder LO-utvalget MLR

– Jeg kommer til å formidle videre det alvoret de har formidlet til meg, og forklare hvilke bekymringer de har dersom flypassasjeravgiften blir innført.

Samlet front

Reaksjonene mot flypassasjeravgiften har vært mange. De har ikke bare kommet fra Østfold, der flyplassens ledelse og lokale politikere frykter at ett tusen arbeidsplasser vil gå tapt hvis Ryanair sier opp baseavtalen med Rygge hvis avgiften innføres.

Flere av NHOs underforbund har dømt avgiften nord og ned, både på grunn av ventede konsekvenser for flymarkedet i Norge, og fordi de tviler på at den vil ha noen positiv effekt på miljøet.

Styremedlem Tone Horvei Bredal fra NHO var også på møtet, og var del av den felles lokale fronten mot avgiften.

– Budskapet vårt er at [avgiften] påvirker næringslivet på veldig mange måter. I form av økt arbeidsledighet, færre skatteinntekter, økte trygdeutgifter og at markedet blir mindre for næringslivet. Den fører til svekket markedstilgang og turisme, sier Horvei Bredal.

LO: Fint med besøk

– Det er selvfølgelig fint at statssekretæren tar turen hit, sier Bjørn Petter Jenssen, som leder LO-utvalget på Moss lufthavn Rygge.

Bjørn Petter Jenssen, Rygge

Jeg ønsker at de som sitter på Stortinget og sitter i regjeringen tar dette innover seg, sier Jenssen.

Foto: Tomas Berger / NRK

Jenssen hadde helst sett at finansminister Siv Jensen selv hadde tatt turen for å høre det han kaller en så langt sorgens historien de har å fortelle. I stedet håper han at det alle hadde å fortelle når fram inne i departementet.

– At de hører på alle høringsinstanser som mer eller mindre har slaktet beslutningen om å innføre flypassasjeravgift, og at de prøver å finne andre måter å finansiere statsbudsjettet på.

Næsje sier han regner med at alt dette også kommer som høringsinnspill innen fristen går ut på søndag.

– Så må vi finne ut hvordan vi innretter avgiften på en best mulig måte.