Tar imot 170 flyktninger - Venstre: – Vi er ute av samarbeidet

Allerede før tirsdagens bystyremøte i Drammen ble det dramatiske tilstander. Høyre ble enige med Kristelig Folkeparti og Fremskrittspartiet om å bosette 170 flyktninger. Venstre blir nå stående alene sammen med opposisjonen og mener de er stengt ute av flertallssamarbeidet.

Yousuf Gilani

Varaordfører i Drammen, Yousuf Gilani fra Venstre, er svært irritert over det han beskriver som en helomvending fra KrF.

Foto: Ingar Andreassen / NRK

– Vi hadde felles gruppemøte med KrF senest i går og ble enige med partiet om at vi går for det faglige rådet fra rådmannen om å ta imot flere flyktninger enn 170, sier varaordfører i Drammen, Yousuf Gilani.

De sendte en e-post til Høyre og Frp om dette etter møtet. Han er svært irritert over at KrF ser ut til å ha snudd over natten.

– Klokka tre i dag endrer kristelig folkeparti standpunkt, sier Gilani.

Samarbeidsavtalen blir tolket ulikt

Samarbeidspartiene Høyre, Frp, KrF og Venstre har skrevet en samarbeidsavtale hvor de ble enige om å bosette 170 flyktninger i Drammen. Noe annet er et brudd på avtalen, mener Frp.

Men så har KrF uttalt at avtalen åpner for et høyere antall flyktninger dersom situasjonen er ekstraordinær, som den er nå, og rådmannen i kommunen mener det er mulig å gjennomføre bosetting av flere enn 170 flyktninger. Forslaget fra rådmannen var 230 flyktninger i 2016 og 300 flyktninger i 2017. Altså totalt 530 flyktninger.

Men tirsdag kveld vedtok bystyret, med 26 mot 25 stemmer, å ta imot 170 flyktninger.

– Vi er ikke en del av flertallskonstellasjonen lenger

– Vi fikk ikke være med på felles gruppemøte i dag. Det bestemte Høyre. Det betyr at Venstre ikke er en del av flertallskonstellasjonen. Vi står utenfor, sier Venstres varaordfører til NRK.

Odd Gusrud

Odd Gusrud mener det er upassende å diskutere hvem som er mest moralske i diskusjonen om hvor mange flyktninger Drammen skal ta imot.

Foto: Ingar Andreassen / NRK

– Hvilke konsekvenser får det for det politiske samarbeidet i resten av perioden?

– De tre andre partiene har fremdeles flertall alene, sier Gilani.

Han ber Krfs velgerne spørre partiledelsen i Drammen om hvordan dette henger sammen med partiets profil og den store flyktningkrisen Europa er midt inne i.

– Vi er i en krisesituasjon verden over og KrF ønsker seg nå til og med et flyktningregnskap for hvor mye disse menneskene vil koste Drammen.

Fra talerstolen under tirsdagens bystyremøte sier Krfs gruppeleder Odd Gusrud at partiet ønsker en "timeout", eller pause, for å finne ut om byen klarer å ta imot flere enn 170 flyktninger:

– Det blir for dumt å si at noen politikere er mer moralske enn andre. Vårt søsterparti i Tyskland, Kristendemokratene, tar imot tusenvis av flyktninger. Det er mange brukere som trenger kommunens tjenester, blant annet vår egen familie som har trengt hjemmehjelp, så vi vil gjøre opp status for hva vi klarer, før vi går videre, sa Gusrud.