Hopp til innhold

Tar grep om truede arter

22 sjeldne blomster og naturtyper over hele landet får nå egne handlingsplaner. Hvilke det gjelder i Østfold kan du lese her.

Klippeblåvinge

Klippeblåvingen skal beskyttes ved hjelp av områdevern og skjøtsel.

Foto: Martin M. Petersen

Det er en millionsatsning fra Miljødepartementet som gjør at antallet handlingsplaner for slike arter og naturtyper mer enn fordobles.

Til sammen 22 arter skal vernes i Norge.

Svært sjeldne

Østfold har fått ansvaret for to utrydningstruede arter, nemlig sommerfuglen klippeblåvinge i Halden og orkideen honningblomst på Hvaler.

- Begge er sterkt truet nasjonalt, og vi skal lage handlingsplaner for de to artene. Når det gjelder tiltak er det for honningblomsten snakk om områdevern i form av reservat og nasjonalpark, samt skjøtsel. For klippeblåvingen kan det være aktuelt med skjøtsel av enger, for eksempel, for å få flere blomsterplanter, forteller Geir Hardeng, rådgiver ved miljøvernavdelingen hos Fylkesmannen i Østfold.

Solrose

Solrose er kun påvist på Jeløy og får nå sin egen handlingsplan.

Foto: Egil Michaelsen, markblomster.com

I tillegg skal det lages planer for områdevern av truet flora på Jeløya. Blant artene i dette området er det flere truete karplanter som bare er påvist på Jeløya. Solrose, Fargemyske og Bakkeknapp er noen av disse.

- Handlingsplanene er virkemidler for å sikre at truede arter overlever i Norge på lang sikt. Vi har et ansvar for å ta vare på det biologiske mangfoldet, sier direktør i Direktoratet for naturforvaltning, Janne Sollie, i en pressemelding.

Sommerfugl og sjøplante

Også Klippeblåvingen, som kun finnes i Halden kommune, får nå sin egen handlingsplan.

Det samme gjelder planten Strandtorn og sjøplanten Dvergålegras, som også er dokumentert noen få steder i Østfold.

- Vi har tatt tak i de artene situasjonen er mest alvorlig for, og hvor vi samtidig ser at en handlingsplan kan være et egnet virkemiddel. Fagmiljøer rundt om i landet har kommet med innspill, forteller Sollie.

Solrose og Klippeblåvingen er forøvrig de to artene som henholdsvis Moss kommune og Halden kommune har fått i oppdrag å "passe" ekstra godt på av miljøvernminister Erik Solheim.

Ser resultater

I år har Miljøverndepartementet satt av 26,5 millioner kroner til arbeidet med handlingsplaner for truete arter og naturtyper. Dette er en økning på rundt 18 millioner kroner.

Les mer om de nye handlingsplanene og se en fullstendig liste over de utvalgte artene på Direktoratet for naturforvaltnings hjemmesider .

Sollie ser allerede resultater som følge av handlingsplaner. Et eksempel er fjellreven som i 2003 ble første truete norske art med handlingsplan.

- Takket være avlsprosjektet, som er et resultat av planen, er fjellreven tilbake i Sør-Norge. En annen art som har fått et oppsving er damfrosken. Før arten fikk en handlingsplan i 2006, lå bestanden på 15-30 voksne individer. I fjor var antall voksne frosker kommer opp i over 100, sier Sollie.