Tar avstand fra sladder-profiler på Twitter

Flere Twitter-profiler sprer sex-rykter om ungdom i Østfold. Rektoren ved Kirkeparken videregående i Moss mener det er viktig at ansatte i skolen setter foten ned på sosiale medier.

Solveig Olsen Fjærvik

Rektor ved Kirkeparken videregående, Solveig Olsen Fjærvik.

Foto: Anders Winlund/NRK

Søndag kveld ble det opprettet en anonym Twitter-profil som sprer sladder om elver ved Kirkeparken videregående i Moss.

Sladder på Twitter

Dette er blant meldingene som er blitt lagt ut på profilen.

Flere ungdommer blir navngitt i meldingene, som blant annet går på hvem som skal ha hatt sex med hvem.

Rektor ved skolen, Solveig Olsen Fjærvik, går ut på Twitter og tar avstand fra sladderprofilen, som også brukte skolens logo som profilbilde i en periode.

– Sladder har vi hatt fra tidenes morgen. Jeg tror ikke vi får stoppet det på noe vis. Men det er viktig at voksne sier tydelig ifra at sladder er skadelig og uønsket, sier hun til NRK.no.

– Dette er en del av vår strategi for å forebygge digital mobbing. Vi skal markere oss i sosiale medier og si tydelig ifra når vi ser noe som vi mener ikke er bra.

– Følg med

Slike sladderprofiler er ikke et uvanlig syn på sosiale medier.

De siste dagene er det blitt opprettet flere Twitter-kontoer som sprer sladder og sex-rykter om ungdom i Fredrikstad, skriver f-b.no.

Noen av dem har flere tusen følgere. Det spres blant annet rykter om at personer skal ha hatt sex med hverandre, vært i slåsskamp eller dummet seg ut.

Vedkommende som står bak profilen ber om tips via meldingstjenesten Kik, der man kan sende hverandre meldinger anonymt.

Rektoren ved Kirkeparken mener alle som jobber i skolen bør være til stede i sosiale medier.

– Man bør si ifra og markere når man ser noe som går ut over ungdommene våre. Vi har et ansvar for at de skal oppleve en god og trygg skolehverdag, sier Olsen Fjærvik.

– Alvorlig

Rektoren har foreløpig ikke fått noen reaksjoner fra elevene selv, men de skal ha et møte med elevrådet senere i dag der de skal diskutere temaet.

Ragnar Foss, ØStfold politidistrikt

Ragnar Foss i Østfold politidistrikt.

Foto: Hermund Lybeck Kjernli

Hun vil ikke kalle sladder-profilen for mobbing i seg selv.

– Men når det er snakk om å henge ut navngitte personer så ser jeg på det som mobbing og trakassering. Det er alvorlig, sier hun.

– Mobbing

Ragnar Foss i Østfoldpolitiets gruppe for ungdomsrelaterte problemer sier til f-b.no at de ikke kjenner til de ulike profilene som er blitt opprettet de siste dagene.

Han understreker samtidig at de ser alvorlig på saken, og at de mener det er snakk om mobbing i mange av tilfellene.

– Normalt oppretter vi ikke etterforskning med mindre noen som er krenket tar kontakt med oss, men er det grovt nok kan vi gjøre det likevel, sier Foss.