Hopp til innhold

Tann for tann

De to brødrene Karius og Baktus er rett og slett uønsket her.

Karius og Baktus
Foto: Odd Vegard Kandal / NRK

Og det ser ut til at de holder seg unna, for nå kan fylkestannlegen i Buskerud smile fra øre til øre. Tennene til unge i fylket har aldri vært så bra som nå.

Nesten 80 % av alle 5-åringer i fylket har aldri hatt hull i tennene, og når de samme blir 18 år er fortsatt en femtedel av ungdommene uten hull, viser fylkestannlegens årsrapport.

Tannlegen smiler

På topp i Buskerud ligger Røyken, Lier og Hurum kommune, mens Ringerike tilsvarer landsgjennomsnittet. Fylkestannlege Turid Album Alstad mener dette er et fantastisk resultat.

Tannlege

Joakim hadde ikke et eneste hull, men derimot mange nye tenner.

Foto: Kristina Høyer / NRK

Bare siden 2006 er dette en kraftig forbedring. Blant 12-åringene i fylket har nesten 60 % aldri hatt hull, noe som er en oppgang på 14 prosentpoeng de siste 10 åra.

Joakim Jahn er 6 1/2 år og til sjekk på Konnerud tannklinikk. Han gaper så høyt han kan for tannpleier Torun Jørgensen for å vise de nye tennene han har fått, og de som er løse.

- Dette er kjempe bra, her er det ikke hull, sier Jørgensen.

Moderne med vann

Turid Album Alstad

Fylkestannlege i Buskerud Turid Album Alstad.

Foto: Kristina Høyer / NRK

- Det har ikke vært så bra siden krigen. Nå har jo sukkerinntaket i Norge gått ned og det er moderne å drikke vann. Dette er med på å hjelpe til de gode tallene, sier fylkestannlegen.

Likevel er det fortsatt noen som har mange hull og fylkestannlegen sier at de nå skal jobbe med den gruppen.

Så blir det spennende om Joakim, når han blir 18 år, vil kunne leve opp til fylkestannlegens mål og være en av fire 18 åringer uten karies.

Nå er han i hvert fall selvsikker når det kommer til å være hullfri.

- Jeg visste at jeg ikke hadde hull, for jeg har nesten aldri hatt vondt i tennene, sier han.

Tannlege
Foto: Kristina Høyer / NRK