Hopp til innhold

Takler ikke å eie Norges mest populære hund

SKOTSELV (NRK): Norges mest populære hund, er også mest populær å omplassere. En Border Collie er alt for krevende for en vanlig familie, advarer fagfolk.

Bordercollier sanker sau.

Jaran Knive trener sine hunder Bea og Gin.

– Det skjer hver gang man er inne på FINN og kikker. Det ligger der hele tiden, sier leder i Gjeterhundrådet i norsk sau og geit, Arne Loftsgarden.

Rasen Border Collie har de to siste årene ligget på toppen av lista over de mest populære hundene i landet, men de trenger så mye oppfølging og trening at den nå også nærmer seg norgestoppen i omplasseringer.

Trivelig og tøff Border Collie - Valp 4 mnd - uten papir, ble for mye hund for tidl eier.

FINN.no-annonse

Border collie, hannhund, trenger nytt hjem.
Denne hunden trenger en eier som vil jobbe med han.

FINN.no-annonse

– Litt for mange hunder blitt omplassert. En årsak kan være at folk ikke vet hva slags type hund de skaffer seg. Skal man ha en Border Collie, så skaffer du deg en av de hunderasene som krever mest oppfølging og aktivitet for at den skal være velfungerende, sier Loftsgarden og legger til:

– Andre hunderaser er et bedre valg hvis en ønsker en kamerat av en hund. Dette er en brukshund, det må vi aldri glemme.

Selger helst til bønder

Jaran Knive, sammen med Border Colliene Bea og Gin

Jaran Knive er flere ganger europamester og norgesmester i gjeterhund og har i over 20 år drevet med oppdrett.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

Jaran Knive har drevet med Border Collie siden han var ung, og er flere ganger europamester og norgesmester i gjeterhund. Han har om lag fire kull i året og er svært bevisst på hvem han selger til.

– Bønder! Det er mine beste kunder. Da vet jeg at de havner der de skal, sier Knive før han legger til:

– Men det er mange andre som kan være ålreit. Men det er førsteprioritet.

– Selger du til barnefamilier som ønsker en familiehund?

– Det er ytterst sjelden at de får kjøpt her. Det er fordi det som regel går galt. Det er selskapshunder som er mye mer egnet til den bruken.

Kan bli problemhund

Border Colliene Bea og Gin

Border Colliene Bea og Gin.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

916 Border Collie-valper ble født i Norge i fjor. Men ikke alle oppdrettere er like restriktive på hvem de selger til. Og med feil eier blir hunden raskt en problemhund.

– Et eksempel er de egenskapene vi bruker når vi trener dem på sau. Hvis du ikke har sau begynner de gjerne å jage biler, sykler og joggere. Det er ganske vanlig hvis de ikke får utløp for sine drifter på andre måter, sier Knive.

Ofte ser man rasen i sitt rette element når de er med i lydighetskonkurranser. Kanskje er det det som gjør at rasen har toppet listen over Norges mest populære hund de siste årene. En tittel man i Gjeterhundrådet gjerne skulle vært foruten.

– Man skulle kanskje vært smigret, men da vet vi at det er mange som skaffer seg Border Collie som ikke burde gjort det, avslutter Loftsgarden.