Tåkehav i Oslo-området i natt

– Eller, smog vil jeg nesten kalle det, sier meteorologen.

Tåke over Oslo

RÅDHUSKAIA: Sikten foran Rådhuset i Oslo var minimal da det kommunale fyrverkeriet ble avfyrt da klokka slo tolv.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

I natt var det tett tåke i store deler Oslo sentrum, i Groruddalen, i Asker og Bærum, Lørenskog og litt utover i Follo.

– Den var tett. Det var nesten så folk ikke så bilpanseret foran seg, sier John Smits.

Tåka fester seg på kruttrøyken

John Smits

John Smits, statsmeteorolog.

Foto: Magne Hansen / NRK

Men dette er en type tåke som meteorlogen ikke varsler.

– Den menneskeskapte tåka mener du? Jeg vil kalle det tåke. Eller smog vil jeg nesten kalle det, sier John Smits når vi ringer Meteorologisk Instititutt.

Meteorologen forklarer at når lufta er avkjølt klarer den ikke å inneholde så mye vanndamp, hvis det ikke er noen partikler den kan feste seg på.

– Partiklene virker som kondensasjonskjerner. Hvis lufta er helt rein, så har ikke vanndråpene noe å feste seg på. I tillegg har du selve kruttrøyken. Men med litt vind ville alt dette blitt feid vekk.

Tåka, eller smogen, lå tett i et 100 meters belte.

– Hadde du stått på Grefsenkollen, kunne du nok sett utover, tenker jeg. Der jeg bor på Lørenskog, på 200 meters høyde var det ikke tåke. Men litt lavere i Lørenskog var det potte tett.

Politi i sneglefart

Laster Twitter-innhold

En stund etterpå meldte samme politipatrulje at de var kommet seg av gårde, i sneglefart. Til tross for den dårlige sikten var det bare mindre trafikkuhell. Ingen ble alvorlig skadd i trafikken nyttårsnatten.

Helsefarlig forurenset luft nyttårsnatten

John Smits sier at svevestøvet fra rakettene, som ble hengende igjen i lufta på de bittesmå vanndråpene, var helseskadelige i går.

– Den forurensede luften var forbundet med stor helsefare. Vi ser på målingene hvordan andelen svevestøv øker kraftig etter 23 når folk for alvor begynner å fyre opp raketter. Forurensingen nådde toppen klokka to i natt, før den lettet ved 3-4-tiden.

– Men vi så også en liten topp mellom åtte og ni på kvelden, når mange fyrer opp noen raketter før ungene skal legge seg.

Tåke på Ring 1 nyttårsaften

DROSJETUR: Bildet er tatt på Ring 3, mellom Sinsen og Tåsen, en time etter midnatt.

Foto: Nina Didriksen / NRK