Hopp til innhold

Ta en sniktitt på Nord-Europas aller største julekrybbe

En julekrybbe på 48 kvadratmeter er snart ferdig installert i Drammen. På søndag er den klar for publikum.

Bli med å ta en sniktitt på Nord-Europas største julekrybbe.

– Den er stor. Kanskje større enn vi først tenkte, sier sokneprest i Bragernes menighet, Lars Skagestad.

Han står foran et glasshus på størrelsen med en liten leilighet, som er teipet inn i gråpapir, ved siden av Bragernes kirke i Drammen. Bak gråpapir og pleksiglass skjuler trolig Nord-Europas største julekrybbe seg.

Bak gråpapiret

På søndag er det stor åpningsfest. Frem til da skal installasjonen være hemmelig, men på tirsdag lettet soknepresten på sløret for NRK.

– Dette er en stor spanskinspirert julekrybbe. I motsetning til de mer tradisjonelle julekrybbene som bare rommer en stall, så har vi her hele historien.

Julekrybben viser historien fra da engelen kommer på besøk til Maria, hele reisen opp fra Nasaret til Bethlehem, besøkene fra hyrdene og de hellige tre konger, og flukten til Egypt. Den er den eneste av sitt slag i hele Nord-Europa.

– Den er helt unik. Jeg kjenner ikke til noen andre i hele Norge. Jeg vet at de som har levert selve installasjonen her fra Murcia i Spania, har levert en til Brussel og en til Japan, sier Skagestad.

– Julehistorien gjennom hverdagslivet

Soknepresten synes det er fascinerende at julefortellingen kommer frem på en annen måte enn det som er vanlig.

– Her innerst ser du nå masse hus, små figurer og du ser også noen bevegelige installasjoner. En kvinne som vasker klær, en som står å fisker ved elven. Altså hverdagslivet som ramme for hele julehistorien gjør den veldig unik.

Både skoler og barnehager har blitt invitert til å se det ferdige resultatet.

– Da har vi sagt at vi kan vandre en tur sammen med dem. Vi stiller til disposisjon.