Hopp til innhold

– Jeg vil kalle det hasjens heroin

– Noen få tastetrykk på gutterommet, så har du det, sier psykolog ved Origosenteret.

syntetisk hasj

I skålen til venstre ligger 100 gram såkalt spice, som er en av betegnelsene på varianter av syntetisk hasj. Til høyre er ti kilo vanlig hasj - men ruseffekten mellom de to er omtrent like sterk.

Foto: Stig Jaarvik / NRK

Arild Olsen er psykolog og assisterende institusjonssjef ved Origosenteret som tilbyr behandling for rusavhengige. Han er bekymret for tilgjengeligheten.

– Noen få tastetrykk på gutterommet så har du det i posten. Det er ekstremt lett tilgjengelig, sier han.

Han mener at det ikke finnes noen risiko ved å bestille stoffet ettersom det ikke er definert som narkotika.

– Jeg har vært døden nær

Han får støtte fra en tidligere rusmisbruker fra Origosenteret i Svindal som ønsker å være anonym.

– Man bestiller stoffet på internett. Blir man tatt i tollen får man bare en bot for legemiddelovertredelse. Thats it, sier han til NRK og legger til at man i utgangspunktet kan bestille så mye man vil av stoffet.

Han advarer på det sterkeste mot stoffet og har selv hatt en forgiftning som følge av cannabinoider. Han fikk kramper og holdt på å svelge sin egen tunge.

Han kaller stoffet hasjens heroin.

– Jeg har vært nær døden. Såpass sterkt er det, sier han.

LES OGSÅ:

– Motvirker ikke psykoser

Fagdirektør i Folkehelseinstituttet, Liliana Bachs, forteller at syntetisk cannabinoider fremkaller psykoser og kan føre til hjertesvikt.

Liliana Bachs ved Folkehelseinstituttet.

Fagdirektør ved Folkehelseinstituttet, Liliana Bachs, er bekymret over bruken av cannabinoider ettersom det ofte kan framkalle psykoser og kan føre til hjertesvikt i større grad enn vanlig hasj.

Foto: Pressebilde

– I cannabis har man et stoff som skal motvirke psykoser, dette stoffet finnes ikke i syntetisk hasj. Vi har hittil sett flere tilfeller av hjertesvikt ved syntetisk hasj enn ved cannabis, sier hun.

Stoffet ble trolig innført i 2009/2019 og det er omtrent 140 syntetiske cannabinoider. Kun åtte av disse står på narkotikalisten.

Hun sier at det er vanskelig å kontrollere stoffet ettersom det ikke påvise i urinprøver. I bod og spytt er det derimot lett å påvise mange av de syntetiske stoffene.

– Det er også lettere å smugle enn cannabis fordi det kommer i pulverform, sier Bachs.

– Ikke oppført på narkotikalisten

Også i Tollvesenet er de bekymret og utviklingen.

På Postens tollsentral har de ifølge førstetollinspektør, Hanna Wickstrøm, sett den syntetiske hasjen i mange år. Det er derimot lite de kan gjøre for å få bukt med problemet.

– Den største utfordringen er at mange av de syntetiske stoffene ikke er oppført på narkotikalisten, sier hun.


Ved årsskifte ble åtte syntetiske canabinoider satt på listen over ulovlig rusmidler, men dette har visstnok ikke ført til en redusering eller stopp omsetningen.

– Det er jo hundrevis. Når et stoff blir "klasset" så setter de hele tiden inn nye for å på den måten omgå regelverket, så vi ligger jo hele tiden et hestehode bak, sier Wickstrøm.


Dette bekrefter den anonyme tidligere rusmisbrukeren.


Han sier at man i utgangspunktet kan bestille så mye man vil og har ikke hørt om noen som har blitt stoppet i tollen.

– Jeg kjenner mange som har prøvd det. Ungdommer helt nede i tolv, tretten års alderen som bestiller det gjennom internett.

– For treigt system


Det er ingen risiko ettersom stoffet ikke er definert som narkotika.

Slik systemet er i dag må hvert enkelt stoff settes på listen over ulovlige rusmidler før bestiller eller avsender risikerer politianmeldelse.

– Dette er et for treigt system, sier Hanne Wickstrøm ved tollvesenet.

Hun mener en regelendring må til dersom tollvesenet skal klare å stoppe importen av stoffene.

– Det som er et ønske er om man kunne satt opp en gruppeoppføring, en form for generisk listeoppføring. Hvor stoffer i samme ”familie”med samme virkning vil falle inn under den gruppen, sier hun.