Synes du det var ille i går? Vær glad du ikke var i Sverige ...

Mens 4.000 lynnedslag over Østlandet gjorde sitt til at eliteseriekamper i fotball ble utsatt, satte svenskene lynrekord.

Lynnedslag Norge og Sverige

Det var vestre deler av Sverige som ble hardest rammet av lynnedslag i går.

Foto: Sintef

– Det var en stor dag i går. Vårt måleområde dekker hele Nord-Europa og vi målte 141.251 nedslag i går, forteller forsker Frank Dahlslett i SINTEF.

Frank Dahlslett

Forsker Frank Dahlslett ved SINTEF.

Foto: Sintef

– Vi har registrert litt mer enn dette én gang i sommer, 158.170 i slutten av juli.

Flest lynnedslag var det fra Tyskland mot Sverige - i tillegg til at Østfold fikk en kraftig skur.

– Totalt hadde vi 14.000 lynnedslag i Norge i løpet av den 3. august, opplyser Dahlslett.

Rekorden ble for øvrig satt i 2003 da SINTEF registrerte 176.000 nedslag i måleområdet. Den gang kom været fra Frankrike og over Nordsjøen.

30 millimeter på en time

Nedbøren kombinert med lyn og torden førte til at to eliteseriekamper i fotball ble utsatt, Sarpsborg 08- Haugesund og Stabæk-Rosenborg.

– Mesteparten av nedbøren kom i går kveld mellom klokken 18 og 20. Jeg forstår godt at de valgte å stanse fotballkampen på Sarpsborg stadion. I løpet av en time kom det nesten 30 millimeter nedbør, sier statsmeteorolog Kristian Gislefoss.

Gislefoss forteller at hovedtyngden av lynnedslag kom i en sone fra Svinesund, så å si fylkesgrensa til Akershus og inn til Rakkestad.

Det var det området som fikk flest registreringer i går i hele Norge.

– Det blir noe bygeaktivitet i dag også, men det kommer til å avta utover ettermiddagen. Vi regner med rundt 10 millimeter til, men det kommer ikke til å bli like kraftig, beroliger statsmeteorologen.

Lynnedslag

Lynnedslag i Fredrikstad.

Og tirsdag ser det ikke galt ut. Det kan bli noe sol utover dagen, men det blir også en god del skyer, så det er en liten mulighet for noen få regnbyger. Temperaturene vil ligge et stykke opp på 20-tallet, mellom 23–25 grader.

40 brannutrykninger

Det heftige tordenværet førte til at brannvesenet fikk en hektisk kveld.

Uvær Kure gård

En låve fikk nesten alle takplatene revet av i uværet.

Foto: Kathrine Brønn / NRK

Alarmsentral Brann Øst, som dekker Østfold og Follo, meldte på sin Twitter-konto at de hadde 40 utrykninger i løpet av et par timer i går ettermiddag.

Uværet førte til flere strømbrudd i Østfold, og i Skjærviken ble det til og med observert en tornado. Også strømabonnenter på Gulskogen i Drammen mistet strømmen.

I Fredrikstad ble en stall med fire hester totalskadd i det voldsomme uværet. En av hestene lå i klem i en time før den ble reddet ut.

Flytrafikken på Oslo Lufthavn Gardermoen ble også rammet av tordenværet søndag kveld, og flere avganger ble utsatt til tordenværet var over.

Blixtrekord på svensk side

I Västra Götaland, länet som strekker seg fra Göteborg til grensen ved Svinesund ble det satt rekord i antall lynnedslag.

Det ble registrert 47.091 nedslag, melder SVT Västnytt.

– Så mange registreringer har vi ikke gjort siden vi startet målinger i 2002, sier meteorolog Linnea Rehn ved SMHI til TT.

Kart over Østfold

Det var tett med lynnedslag i Østfold i går ettermiddag.

Foto: Sintef