Hopp til innhold

– Ikke en profesjonell arbeidsgiver verdig

– Sykehuset Østfold setter nesten sine ansatte i gapestokk ved måten de møter bekymring fra jordmødre, sier fylkesleder i sykepleierforbundet i Østfold Karen Brasetvik.

Sykehuset Østfold

Ledelsen ved Sykehuset Østfold har ikke ønsket å kommentere noe av kritikken som har blitt rettet mot dem den siste uken.

Foto: Borgen, Ørn E. / NTB scanpix

Karen Brasetvik, fylkesleder

Fylkesleder Karen Brasetvik i sykepleierforbundet er kritisk til måten sykehusledelsen behandlet jordmødrene som stilte til intervju med NRK forrige uke.

Foto: Sykepleierforbundet.no

– Ytringsfriheten står sterkt i Norge og den gjelder også for helsepersonell. Vi har sågar en ekstra plikt til å si ifra dersom vi mener at helsetjenesten ikke er god nok i forhold til kravene som blir stilt, sier leder i sykepleierforbundet i Østfold, Karen Brasetvik.

To jordmødre stod forrige uke frem i NRK Østfold med sin bekymring for tilbudet for de fødende i det nye Østfold-sykehuset i Sarpsborg.

Sykehusledelsen reagerte ved å sende ut en felles e-post til alle de ansatte ved Kvinneklinikken, hvor de skriver at de ikke kan akseptere uttalelsene. Brasetvik kritiserer framgangsmåten.

– Det vi reagerer på er en e-post-kultur og en måte å håndtere denne situasjonen på, som ikke er en profesjonell arbeidsgiver verdig.

«Sykehuset må beklage»

Kjersti Toppe

Stortingsrepresentant Kjersti Toppe vil ta opp saken med helseminister Bent Høie.

Foto: Vågenes, Hallgeir / VG

I går varslet første nestleder i helse- og omsorgskomiteen Kjersti Toppe (Sp) at hun kommer til å ta opp saken med helseminister Bent Høie.

Toppe skrev i en e-post til NRK mandag at hun mente sykehusledelsen burde komme med en beklagelse til jordmødrene.

«Jeg reagerer sterkt på sykehuset sin opptreden i saken og vil ta den opp i Stortinget. Sykehuset må gå ut og beklage sin mail og i stedet oppmuntre sine ansatte å ytre seg offentlig», skriver hun.

– Amatørmessig

Karen Brasetvik i sykepleierforbundet i Østfold synes det er flott at sykehusledelsen tok kontakt med jordmødrene som ytret seg hos NRK forrige uke, men hun mener måten det ble gjort på er under enhver kritikk.

– Her har jordmødrene uttalt seg om det faglige og det er de i sin fulle rett til. Det må være interessant for en arbeidsgiver å gå i dialog med ansatte og lytte til dem. Men det gjør man ikke ved å sende tekstmeldinger og kalle dem inn til møte, eller ved å sende e-post med kopi til hele klinikken. Det er amatørmessig, sier hun.

Ledelsen ved Sykehuset Østfold har ingen kommentar til kritikken fra Norsk Sykepleierforbund.

Les også: