34 grader på sykehjemmet – har ikke aircondition

Ansatte ved Nes sykehjem i Akershus sliter i varmen og er redd for å gjøre feil. Sykehjemmet mangler sentralt kjølingsanlegg, og i enkelte rom kan det bli opp mot 35 varmegrader.

Nes sykehjem

VARMT: I enkelte av rommene på Nes sykehjem kan bli opp til 35 varmegrader.

Foto: Dag Aasdalen / NRK

– Det er veldig tungt å jobbe. Innimellom er det nesten så vi føler at det svimler, sier Tone Holtung Olaussen, sykepleier ved somatisk avdeling på Nes sykehus.

Sykehjemmet mangler sentralt kjølingsanlegg, og i enkelte rom kan det bli opp mot 35 varmegrader.

– Vi må konsentrere oss mer, og jeg er redd for å gjøre feil når det blir så varmt. Vi er veldig slitne når vi går fra jobb, sier Olaussen.

Beboer og ansatt på nes sykehjem

JOBBE I VARMEN: Sykepleier Tone Holtung Olaussen syns det er for varmt på sykehjemmet. Beboer Rolf Johansen er en av dem som klarer seg fint.

Foto: Dag Aasdalen / NRK

Holder det kjølig

Lokalavisa Raumnes var den første til å omtale saken, hvor pårørende reagerte på at det var 30 grader på et av pasientrommene.

– Vi har hatt 34 grader på stua og kjøkkenet. På pasientrommene er det vifter og gjennomtrekk på dagen, og vi passer på å holde det kjøligere der, sier Olaussen til NRK.

Sykehjemmet har ikke aircondition, men kommuneoverlege og fungerende kommunalsjef, Unni Berit Schjervheim, mener varmen ikke utgjør noen fare for liv og helse.

– Vi må passe på at de eldre ikke blir overopphetet. De trenger mye væske også må de har det svalt og godt, sier hun og fortsetter:

– Det er sånn på dette sykehjemmet at sola står på til ulike tider, så hvis folk plages flytter vi litt på dem så de kan være der det er svalest. Det er vifter på alle rom og vi forsøker å holde det så kjølig som mulig.

– Mange sliter med varmen

Beboer Rolf Johansen er en av dem som takler varmen greit.

Grete Sjøli, ordfører Nes kommune

ORDFØRER: Grete Sjøli, ordfører i kommunen, kan ikke love aircondition til sykehjemmet.

Foto: Dag Aasdalen / NRK

– Det går fint og jeg sover godt hele natta. Men det er mange som sliter med varmen om natta.

Hvorvidt sykehjemmet får aircondition eller luftkjøling av noe slag, kan ikke Grete Sjøli, ordfører i Nes kommune, love.

– Det er noe vi må ta med oss når vi begynner å jobbe med budsjettet for 2019. Vi vil også være observante på at vi har det vi trenger av varme og nedkjøling dette når vi skal bygge nye typer boliger, sier Sjøli.