Hopp til innhold

Sykehusdirektøren beklager e-posten

Sykehusdirektør Just Ebbesen ved Sykehuset Østfold tar bladet fra munnen i jordmor-saken i Østfold. – Ledere og medarbeidere skulle snakket sammen før en e-post ble sendt ut i avdelingen, sier han.

Just Ebbesen

Sykehusdirektør Just Ebbesen ved Sykehuset Østfold beklager i dag at ledelsen sendte ut en e-post til kvinneklinikken før de snakket med jordmødrene.

Foto: Bjørn Ruud / NRK

Sykehuset Østfold beklager måten de reagerte på, etter at jordmødre gikk ut offentlig med sin bekymring rundt fødetilbudet ved det nye Østfoldsykehuset.

Jordmødrene ble kalt inn på teppet, og ledelsen sendte også ut en e-post til avdelingen der de minnet om lojalitetskravene til ansatte.

Nå beklager administrerende direktør Just Ebbesen at reaksjonen fra sykehuset kunne misforstås som en reaksjon på at jordmødrene ytret seg.

– Vi beklager at det som var ment som en reaksjonen på ytringens innhold lett kan leses som en reaksjon på at de ytret seg, skriver sykehusdirektør Just Ebbesen i en e-post til NRK.

– Skulle snakket sammen først

Sykehusdirektøren beklager også at ledelsen reagerte med å sende ut en felles e-post uten å snakke med medarbeiderne først.

«Vi som ledere kan ikke akseptere slike uttalelser, og beklager det sterkt overfor alle barnepleiere, jordmødre og leger. Disse uttalelsene er uheldige i forhold til vårt arbeidsmiljø, og det tverrfaglige samarbeidet på KK. Hva vi som privatpersoner mener om beslutninger som er tatt, skal ikke uttales på vegne av Sykehuset», sto det i e-posten som ble sendt ut.

– I ettertid ser vi at ledere og medarbeidere skulle snakket sammen før en e-post ble sendt ut i avdelingen, skriver Ebbesen.

Han forteller videre at møtene som har blitt gjennomført mellom ledelsen og jordmødrene etter at saken ble kjent har vært gode.

– Uttalelsene på nyhetene om det nye fødetilbudet var sterk kost for mange i kvinneklinikken. Avdelingsledelsen har vært i møte med begge medarbeiderne som ble intervjuet. Det har vært gode samtaler.

Les også:

– Plikt til å melde fra

Bent Høie

Helseminister Bent Høie er klar på at helsepersonell bør ha mulighet til å uttale seg om ting de er bekymret for – også i media.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

I går sa helse- og omsorgsminister Bent Høie til NRK at helsepersonell har både en rett og en plikt til å melde fra om ting de er bekymret for.

Ebbesen i Sykehuset Østfold sier seg enig med statsråden og skriver til NRK at sykehuset skal ha og har stor takhøyde for debatt og meningsbrytning både i sykehuset og i offentligheten.

– Dette er en forutsetning for at fag og sykehus utvikler seg. Er man oppriktig bekymret har man rett og plikt til å melde ifra. Den enkelte medarbeider i sykehuset har ytringsfrihet, og ytringsfriheten veier tyngre enn lojalitetskravet, påpeker han.