Sykehus reserverer seg mot Pokémon GO

Vestre Viken helseforetak ønsker ikke at Pokémon GO spilles på deres områder. De frykter at farlige situasjoner kan oppstå hvis spillere kommer i veien for ambulanser og helikoptrenes landingsplasser.

Odd Vegard Kandal-Wright

Kommunikasjonsrådgiver i Vestre Viken, Odd Vegard Kandal-Wright peker på et sykehusområde de ikke ønsker at Pokémon GO-spillere skal oppholde seg. Helseforetaket har sendt inn en forespørsel til Pokémon Go om å reservere alle sykehusene tilhørende Vestre Viken fra spillet.

Foto: Louise Samnøy / NRK

Pokémon GO, mobilspillet der spillere leter etter Pokémon-figurer som de finner på fysiske steder, skaper bekymringer for Vestre Viken helseforetak. De har nå sendt inn en forespørsel til Pokémon GO for å reservere samtlige av helseforetakets områder mot spillet.

Frykter at spillere kommer i veien

Kommunikasjonsrådgiver i Vestre Viken, Odd Vegard Kandal-Wright, ønsker ikke at store mengder mennesker skal

Pokémon Go, Drammensfjorden

Skjermbilde fra Pokémon GO. Spilleren står ved Drammenselva, rett syd for Drammen sykehus.

Foto: Skjermdump

komme i veien for sykehusenes personell og kjøretøy. Det gjelder Ringerike sykehus og sykehusene i Kongsberg, Drammen og Asker og Bærum.

– Frykten er jo at ambulansehelikoptret ikke kan landet fordi det er mennesker som beveger seg på landingsplassen. Også er det oppe ved akuttmottaket, på rampen der ambulansen kjører døgnet rundt med syke pasienter, sier han.

På spillets nettside kan man sende inn en forespørsel og be om at PokéStops eller Gyms, som er steder der figurene befinner seg, fjernes fra visse områder. Det har Vestre Viken gjort.

– Så får vi se om de aksepterer forespørselen vi har lagt inn, sier Kandal-Wright.

Pokemon Go

Skjermbilde fra siden der Vestre Viken har søkt om reservasjon mot Pokémon GO-spillet. Vestre Viken helseforetak består av sykehusene i Bærum, Drammen, Kongsberg, Ringerike, Hallingdal, Blakstad og Lier, i tillegg til en rekke distriktspsykiatriske sentre.

Foto: Skjermdump

Føre var

Vestre Viken har ennå ikke hatt problemer med Pokémon Go-spillere på områdene sine, men ønsker å være føre var.

– Heldigvis har vi ikke opplevd noe av det ennå, men det har vært problemer ved andre sykehus i Norge, sier Kandal-Wright.
Han håper at spillere holder seg unna sykehusene, dersom Pokémon GO ikke skulle akseptere forespørselen.

– Det er selvfølgelig av hensyn til egen og andres sikkerhet, men også av hensyn til pasienter og pårørende som beveger seg på sykehusene, avslutter Kandal-Wright.

Positivt for barnesykehus

Spillekspert og sosiale medier-journalist Lasse Lervik i NRK ser også positive sider ved at sykehus er PokéStops.

Lasse Lervik

Lasse Lervik er spillekspert i NRK, han mener det kan være bra at Pokémon GO spilles på områder tilhørende barnesykehus.

Foto: Lasse Lervik / NRK

– I USA omfavner enkelte sykehus Pokémon GO, fordi spillere kan legge ut gjenstander utenfor barnesykehus. Det øker sjansen for at Pokémons oppstår, og da kan de som ikke kan bevege seg mye ut, allikevel få anledning til å fange flere Pokémons.

Måtte stenge

Tidligere har det vært skrevet om områder som har måttet stenge av på grunn av det populære spillet.

Forrige uke ba Holocaust-museet og et sykehus i Nederland Pokémon GO-spillere om å holde seg unna.

I Australia måtte en politistasjon stenge for Pokémon-jegere som ville inn og samle figurer, ifølge CNN. Flere andre institusjoner har sett seg nødt til å gjøre det samme, deriblant Holocaust-museet og et nederlandsk sykehus, skriver The Guardian.