Hopp til innhold

Sykehjemsbeboer i Oslo syk med covid-19 for andre gang

Pasienten testet positivt for covid-19 våren 2020 og testet denne uken positivt igjen.

Helge Jagmann, etatsdirektør i sykehjemsetaten

– Smittesituasjonen i Oslo gjør at vi på det sterkeste anbefaler pårørende til ikke å komme på besøk fram til beboerne er vaksinert to ganger og vaksinen får full effekt, unntatt i situasjoner som krever besøk, sier etatsdirektør Helge Jagmann i Sykehjemsetaten.

Foto: Birgitte Wold Ingebretsen / NRK

Det er det første tilfellet på sykehjem i Oslo der en pasient blir syk av covid-19 to ganger.

Det skriver Sykehjemsetaten i Oslo i en pressemelding.

Etter at pasienten var blitt frisk etter vårens sykdom, var hen blitt testet i sommer og høst etter å ha vist symptomer på forkjølelse. De testene var negative.

Etter at pasienten denne uken testet positivt, ble det gjennomført en ekstra test. Også den var positiv.

– Viktig med vaksinering

– Det at vi nå har fått det første tilfellet der en beboere er covid-19 syk for andre gang viser hvor viktig det er å få gjennomført vaksineringen, sier etatsdirektør Helge Jagmann i Sykehjemsetaten.

Beboere på 35 av 39 sykehjem i Oslo er vaksinert med første dose.

Vaksineringen starter neste uke på de siste fire sykehjemmene fordi det har vært en uavklart smittesituasjon på disse sykehjemmene denne uka.

Færre antistoffer etter seks måneder

Fordi koronaviruset først ble oppdaget for et drøyt år siden, er det ikke mye forskning på om man kan bli smittet av viruset på nytt etter en viss tid.

En fersk studie i det anerkjente medisinske tidsskriftet Lancet målte antistoffer under infeksjon og seks måneder senere.

Da seks måneder hadde gått, var antistoff-nivået 52,5 prosent lavere.

FHI: Ikke overraskende

Avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet sier generelt at det internasjonalt bare er rapportert om en håndfull tilfeller der personer har fått påvist smitte av koronaviruset to ganger.

– Det er foreløpig altså ikke rapportert om mange tilfeller av dette. Vi har ingen tilfeller av bekreftet reinfeksjon i Norge, men det er ikke overraskende om vi får enkelte tilfeller også her, sier hun til NTB lørdag ettermiddag.

Vold legger til at FHI må undersøke viruset med en helgenomekvensering, altså en full kartlegging av virusets arveanlegg, for å bekrefte om det virkelig er reinfeksjon hos pasienten.

Hun sier at data fra dette og erfaringer fra andre typer koronavirus indiker at faren for å bli smittet og bli syk for andre gang er minimal de tre første månedene etter første gangs sykdom.

– Etter tre måneder kan reinfeksjon ikke utelukkes, selv om det fortsatt er sjelden. Samtidig er det på det nåværende tidspunkt ikke nok kunnskap om risikoen for reinfeksjon med SARS-CoV-2, sier Vold.