Sykdom og fravær har forsinket Piiroja-etterforskningen

Østfold-politiet har ikke hatt tid til å prioritere etterforskningen i den såkalte Piiroja-saken.

Raio Piiroja beslag

Politiet har ikke hatt tid til å etterforske Piiroja-saken på grunn av sykdom.

Foto: Varfjell, Fredrik / Scanpix

– På grunn av mye sykdom og fravær på avdelingen, samt ekstremt mange personer i varetekt, har jeg dessverre vært nødt til å gjøre helt andre ting enn hva som opprinnelig var meningen i høst, sier politiadvokat Kåre Solvoll til Fredriksstad Blad.

Det er nå gått halvannet år fra etter at politiet sa at de skulle være ferdige med saken.

– Det er selvfølgelig svært beklagelig, men slik situasjonen har vært i høst, så har jeg ikke hatt mulighet til å gjøre noe med den saken, sier han til avisen.

LES OGSÅ:

Anmeldte politiadvokaten

Tidligere Fredrikstad-direktør Morgan Andersen anmeldte i sommer både Østfold politidistrikt og politiadvokaten som har jobbet med saken for å ha utlevert etterforskningsdokumentene i den såkalte Piiroja-saken til Aftenpostens advokat.

Dette har også spilt en rolle i forhold til forsinkelsen av saken.

Politiadvokatens habilitet måtte vurderes, men konklusjonen endte med at han kunne fortsette med etterforskningen.

Samtlige som har vært siktet i skattesaken rundt og med tidligere FFK-spiller Raio Piiroja risikerer tiltale.

– Det vil komme reaksjoner mot flere personer, deriblant spillere og personer som har sittet i sentrale posisjoner, sier Solvoll til Fredriksstad Blad.

Etterforsking og mediegransking av Piirojas avtaler startet sommeren 2009, da det ble kjent at daværende Fredrikstad FK betalte en million kroner i året til et estisk agentselskap i kjølvannet av Raio Piirojas kontrakt med klubben.

La ned etterforskningen – startet på nytt

Et snaut år senere ble etterforskningen lagt ned av Skatt Øst, som ikke fant grunn til å anklage Fredrikstad FK for juks.

Skatt Øst startet ny etterforskning sommeren 2011. Spilleren hadde meldt overgang til nederlandske Vitesse, men i november tok kemneren arrest i drøyt en million kroner av Piirojas eiendom i Fredrikstad.

I desember aksjonerte politiet mot klubbens administrasjon, og tok beslag i store mengder papir- og datadokumenter.

En foreløpig konklusjon ble nådd sommeren 2012. Da fikk to FFK-selskaper foretaksstraffer på henholdsvis 100.000 og 300.000 kroner, tre tidligere ledere ble også bøtelagt med 25.000 kroner hver.

Raio Piiroja og Brian West ble da også navngitt som spillere som er tiltalt for skatteunndragelse.

Etter dette har politiets etterforskning gått videre, med stadig nye tenkte frister for en konklusjon angående tiltaler eller ikke.