Hopp til innhold

Svineinfluensaen er glemt – men ikke borte

For ett år siden preget svineinfluensaen nyhetsbildet, men i dag kan det virke som om nordmenn har glemt den. Mange synes hele svineinfluensahysteriet var sterkt overdrevet.

En helsesøster forbereder en svineinfluensasprøyte

Illustrasjonsbilde.

Foto: Heiko Junge / Scanpix

De fleste NRK snakket med på gata i dag mener at det å kalle svineinfluensaen en pandemi var feil.

– De kan egentlig kalle det hva de vil for min del, jeg ble ikke særlig redd i det hele tatt, sier Vegard Aas, om oppstyret som spredde seg i fjor.

Marit Brekke Olsen bruker heller ikke mye tid på å tenke på viruset som spredde seg over hele verden.

– I fjor ble vi veldig redde, men det er jeg ikke lenger nå, sier hun, og forteller videre at hun valgte å vaksinere seg mot svineinfluensa.

– Vi har ikke veldig mange henvendelser om svineinfluensaen, nei, sier Tone Nilssen, som er sykepleier på smittevernkontoret i Drammen.

Viruset sirkulerer fortsatt

Selv om de fleste ikke tenker på svineinfluensaen i år, sirkulerer viruset fortsatt på den sørlige halvkulen. På New Zealand er det i dag ganske mange som er syke av H1N1-viruset, kan Nilssen fortelle.

– Vi reiser så mye at vi kan forvente at noen blir syke av det viruset i år også. Noen ny pandemi vil det ikke bli for det er så stor andel av befolkningen som allerede har vaksinert seg.

Nå kan flere vaksinere seg mot svineinfluensaen. For om du velger å ta vaksinen mot vanlig sesonginfluensa blir du også vaksinert mot svineinfluensaen.

Les: Alt du lurer på om svineinfluensaen

Les også: Svineinfluensaen var forkjølelse for mange

Må vaksinere seg hvert år

Tall fra folkehelseinstituttet viser at litt under halvparten av Norges befolkning er vaksinert mot svineinfluensaen. Om det får en påvirkning på årets sesonginfluensa er for tidlig å si.

– Er man sikret mot influensa om man vaksinerer seg?

– Vaksinen beskytter ikke 100 prosent og er noe dårligere hos eldre, men den beskytter godt. De som fra før av har vaksinert seg mot influensa får ofte bedre effekt, sier Nilssen.

– Må man vaksinere seg hvert år?

– Ja, fordi virusene endrer seg må sammensetningen av vaksinen endre seg. Derfor må man ta vaksinen hvert år for å være vaksinert mot årets influensa.

Dårlige på å vaksinere seg

Norge er i Europeisk sammenheng ganske dårlige til å vaksinere seg. I dag er det kun 30 prosent av risikogruppene som gjør det. Verdens Helseorganisasjon (WHO) vil ha dette tallet opp til 75 prosent innen neste år.
Vegard Aas er en av mange nordmenn velger å ikke ta influensavaksinen.

– Jeg er skeptisk til å vaksinere meg fordi jeg leser om de som får bivirkninger, sier han.

Sykepleier ved smittevernkontoret i Drammen, Tone Nilssen, sier at man ikke trenger å være bekymret.

– Vi har hatt lenger tid på oss å utvikle en bedre vaksine mot svineinfluensaen, og den er komponert i influensavaksinen. Den råder jeg de fleste til å ta, fordi vi vil at folk skal holde seg friske gjennom vinteren.