Hopp til innhold

Svinedyr byråd-hets

Jernbaneverket anslår at det vil koste 100.000 kroner å fjerne taggingen på jernbanebroa over Hunderfossen.

Grafitti-hets
Foto: Erik Vold / NRK

Helt siden Oslo-byråd Merete Agerbak-Jensen var med på å innføre nulltoleranse for tagging i hovedstaden i 1999, har Oslo-taggernes hevn vært synlig på jernbanebroa over Hunderfossen:

«Fuck Merete Agerbak-Jensen»  står det med store, hvite bokstaver over halve broa. Den 36 kvadratmeter store taggingen på brua henger godt synlig fra E6.

Dyre skriblerier

Etter 8 år planlegger nå Jernbaneverket å fjerne taggingen. Arbeidene starter i løpet av måneden.

- Sannsynligvis blir det siste helgen i august. Først skal vi vaske området med høytrykksspyler for å se hvor mye som går av, og så skal det males over, sier Jernbaneverkets oppsynsmann Terje Odde til Gudbrandsdølen Dagningen.

Han anslår at jobben med å fjerne taggingen vil koste Jernbaneverket nærmere 100.000 kroner.

- Det blir nok rundt der, ja. Det er jo en stor tagging. Vi må vaske og male hver av platene som er tagget på. Disse platene er 3 meter høye og halvannen meter breie, så det blir en del kvadratmeter å male, sier oppsynsmannen.

 

Merete Agerbak-Jensen til kamp mot tagging
Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

 

Hevn

Agerbak-Jensen, som nå er byråd for byutvikling i Oslo, tror taggen kom som en reaksjon på taggeforbudet hun var med på å innføre i Oslo i 1999, da hun var byråd for miljø og samferdsel.

- Jeg synes ikke noe særlig om det selvfølgelig. Jeg har jo visst om det lenge, det er mange som har kjørt forbi og fortalt meg om den. Jeg synes godt man kan få den bort, sier Agerbak-Jensen til NRK Østlandssendingen.

I 1999 erklærte hun krig mot taggerne, en krig hun ville vinne med harde tiltak. Den minste tagg skulle anmeldes innen 48 timer.