Hopp til innhold

Svindlet 84-åring for én million

En 17 år gammel gutt er siktet for å ha svindlet til seg én million kroner fra en 84-åring i Oslo. 17-åringen har erkjent straffskyld.

Penger illustrasjon

Illustrasjonsbilde.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

En 17 år gammel gutt er siktet for grovt bedrageri etter at han ble pågrepet under en pengeoverlevering i Oslo forrige mandag.

Sammen med to andre personer skal han ha lurt en 84 år gammel mann til å gi fra seg totalt én million kroner i kontanter.

– Min klient har forklart seg i detalj i retten og erkjenner straffskyld, opplyser 17-åringens forsvarer, advokat Nicolai Bjønness, til Dagbladet.

Teppesvindel

I starten av desember ble 84-åringen fra Montebello i Oslo oppringt av en mann som presenterte seg som teppeselger, ifølge Dagbladet.

De tre mennene skal da ha fått 84-åringen til å tro at han kunne tjene på en handel med svært verdifulle gulvtepper.

Ved flere anledninger skal svindlerne ha fulgt 84-åringen til minibanker, der han tok ut store beløp i både euro og kroner, mellom 4. og 22. november.

Pårørende reagerte

Offerets sønn fikk høre om den kompliserte teppehandelen, og familien kontaktet deretter politiet.

17-åringen ble pågrepet i forbindelse med en ny avtale om pengeoverlevering.

Oslo tingrett mente saken var så alvorlig at gutten, til tross for hans lave alder, kunne varetektsfengsles i én uke med brev- og besøksforbud.

Frykter pengene har forsvunnet

Politiet frykter at de to siste gjerningsmennene har forsvunnet utenlands med pengene. De tre gjerningspersonene skal være en del av et romfolk-miljø, som bor vekselsvis i Sverige og Norge.

17-åringen vil ikke oppgi identiteten til de to andre gjerningsmennene, ifølge fengslingskjennelsen.

– Han har forklart at han ikke kan si hvem de andre er, sier advokat Bjønness til Dagbladet.

Varetektsfengslet

Oslo tingrett mente saken var så alvorlig at 17-åringen, til tross for hans lave alder, kunne varetektsfengsles i én uke med brev- og besøksforbud.

Politiet hadde bedt om at han ble varetektsfengslet i fire uker, og anket kjennelsen om en kortere varetektsperiode.

17-åringens forsvarer mener han burde vært løslatt.

– Han har erkjent fullt ut, er fortsatt for et barn å regne og har aldri sittet i fengsel tidligere. Jeg vil denne uken anmode politiet på nytt om å løslate ham, sier advokaten.