Svikter innsamlingsaksjonen

Det var stort frafall av frivillige for TV-aksjonens innsamling i Fredrikstad torsdag. Mange valgte trolig å ikke møte opp på grunn av Finansavisens nyhet om at Røde Kors har 3 milliarder kroner på bok.

Tv-aksjonen 2016 går til Røde Kors sitt arbeid for mennesker i krigsområder

Tv-aksjonen 2016 går til Røde Kors sitt arbeid for mennesker i krigsområder.

Foto: Thomas Søbstad / NRK

Torsdag satt blant andre ordføreren i Fredrikstad å ringte rundt for å samle inn penger til fylkesaksjonen. Dette viste seg å bli vanskeligere enn først antatt. Mange meldte forfall etter at nyheten om at Røde Kors har 3 milliarder på bok ble kjent.

Øyvind Bruflat

Leder i Røde Kors Østfold, Øyvind Bruflat, håper folk tenker seg om en gang til.

Foto: Anette Torjusen / NRK

– Jeg syns de må tenke seg om en gang til. Også må de høre hva vi sier om hvorfor disse pengene står der, sier leder i Røde Kors Østfold, Øyvind Bruflat til NRK.

– Det er ikke misbruk av penger, men penger vi har i beredskap. Akkurat som Oljefondet. Hvis de skjønner det, bør de komme tilbake, fortsetter Bruflat.

Inntektene fra TV-aksjonen går i år til Røde Kors, men etter at Finansavisen skrev om at organisasjonen allerede har 3 milliarder kroner på bok, var det flere som ikke dukket opp under innsamlingsaksjonen.

Forstår ikke

– Jeg skjønner egentlig at de ikke møter opp likevel, samtidig er det feil. Men når man ser sånne nyheter som den som ble sluppet i går, har man forståelse for at folk ikke møter opp, sier Fredrikstad-beboer Steinar Kjellstrøm.

Renate Holm, fylkesaksjonsleder TV-aksjonen Østfold

Fylkesledere for TV-aksjonen i Østfold, Renate Holm, mener saken er like aktuell, uansett hvor mye penger Røde Kors har i beredskap.

Foto: Lotte Olsen

Fylkeslederen for TV-aksjonen i Østfold kan ikke forstå at nyheten om et beredskapsfond skal ha så mye å si for innsamlingsaksjonen.

– Saken er like aktuell. Det er like mange sivile offer for krig og konflikt i verden, selv om Røde Kors har et fond som de har i beredskap til den dagen de trenger det, sier Renate Holm, fylkesaksjonsleder i Østfold.