Svettet mer etter svetteoperasjon

Ahus har sluttet å operere pasienter som sliter med mye svette under armene. Mange begynte å svette mye mer andre steder på kroppen etter operasjonen.

Svette
Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Ingen andre sykehus i Norge utfører så mange svette- og ansiktsrødmeoperasjoner som Ahus på Lørenskog.

Problemene med rødming og svette skal forsvinne når nerver kuttes.

Men nå har sykehuset sluttet med operasjoner for armhulesvette, og tar bare håndsvette-operasjoner.

Alvorlige bivirkninger

Slike inngrep blir utført ved flere norske sykehus, mens i Sverige har de fleste sluttet med det. Bivirkningene er for vanlige og for alvorlige til at svenskene vil fortsette med et slikt tilbud.

Da omfanget av bivirkningene ble dokumentert på 90-tallet, startet en heftig debatt i nabolandet. Helsemyndighetene nedsatte et utvalg som skulle se nærmere på situasjonen.

Svetter mer enn før

Omtrent halvparten av de armhule-opererte begynte å svette mer andre steder på kroppen etter operasjonen. En håndfull av disse mente den økte svetteproduksjonen var direkte plagsom.

En av de opererte, Hilde Ekeberg, har blitt over 50 prosent medisinsk invalid etter inngrepet. Hun både svetter og fryser, har lav puls og dårlig hukommelse etter inngrepet.

Men det skal fortsatt være mulig å få hjelp dersom svettemengden under armene virkelig plager deg.

Et plastisk-kirurgisk inngrep har vist seg å være mer effektivt. Da skrapes svettekjertlene under armene vekk, og det er ikke meldt om bivirkninger med denne metoden.