Hopp til innhold

Sverige fjerner testkrav ved innreise

Fra og med fredag trenger ikke lenger vaksinerte negativ koronatest for å slippe inn i Sverige. Dette er de nye innreisereglene.

Svensk politi kontrollerer biler på Svinesund

FJERNER TESTKRAV: Fra og med fredag slipper fullvaksinerte å vise frem negativ koronatest på svenskegrensa.

Foto: Fredrik Hagen / NTB

Regjeringen i Sverige bestemte tirsdag å innføre lettelser på grensa. Kravet om at utenlandske statsborgere må vise frem negativ koronatest fjernes. I stedet må reisende vise frem gyldig koronapass.

Endringene trer i kraft fredag 21. januar.

Grensa blir ikke stengt for reisende uten gyldig koronapass. Men for å slippe inn må disse kunne vise til en negativ koronatest tatt innen 72 timer før ankomst, eller bevise at de har kommet seg fra koronasykdom de siste seks månedene.

Jubel i grensehandelen

Endringene blir tatt imot med jubel i grensehandelen.

– Vi er kjempeglade i dag, veldig fornøyd og må si hjertelig velkommen til alle nordmenn som nå bare trenger et koronapass for å komme seg til Sverige, sier senterleder på Nordby Shoppingcenter, Ståle Løvheim.

Senterleder Ståle Løvheim ved Nordby Shoppingcenter.

Senterleder Ståle Løvheim er glad for at det nå kommer lettelser i innreiserestriksjonene.

Foto: Rune Fredriksen/NRK

Store deler av næringslivet i Strömstad livnærer seg på grensehandlende nordmenn. Flere bedrifter ligger nå med brukket rygg, etter uker med strenge restriksjoner.

Svenskene innførte krav om negativ test 28. desember.

– Alle former for restriksjoner legger jo en demper på handelen over grensa. Når disse restriksjonene tas bort igjen så håper vi og vet at det motsatte kommer til å skje, sier Løvheim.

NRK forklarer

Innreiseregler til Norge og Sverige

Innreiseregler til Sverige:

  • Fra og med 21. januar fjerne svenskene kravet om negativ koronatest ved innreise. I stedet innfører de krav om gyldig koronasertifikat. Kravet gjelde utenlandske borgere over 18 år.

  • Reisende uten koronapass må kunne vise til en negativ koronatest tatt innen 72 timer før ankomst, eller bevise at de har kommet seg fra koronasykdom de siste seks månedene.

Innreiseregler til Norge:

  • Alle reisende skal som hovedregel ta en koronatest ved ankomst til landet. Dersom du uten rimelig grunn ikke vil la deg teste, kan du forlate landet frivillig eller bli straffet med bot.
  • Finnes det ikke teststasjon på grenseovergangen, skal testen tas innen 24 timer etter innreise.
  • Personer over 18 år som ikke kan dokumentere med koronasertifikat at de er fullvaksinerte eller har gjennomgått covid-19 siste 6 måneder, skal teste seg før avreise til Norge. Testen skal være tatt i løpet av de siste 24 timene før ankomst til Norge.
  • Alle som reiser inn i landet må også innregistrere seg før ankomst.

Pendlere til Sverige:

Personer som gjentatte ganger krysser grensen for å utføre arbeid eller studier i Sverige eller i en annen stat er unntatt testplikten, så lenge man kan fremvise vaksinasjonsbevis eller sertifikat for negativt testresultat som er utført innen en uke før ankomst.

Pendlere til Norge:

Grensependlere som er fullvaksinerte eller har gjennomgått covid-sykdom har unntak fra testplikten, ved passering av grensen på grunn av arbeid eller skole. Fullvaksinerte grensependlere behøver ikke teste seg, men de må - som alle andre - fylle ut et skjema ved innreise til Norge.

Ordføreren i Strömstad: – Det er fantastisk

Ordfører i Strömstad, Kent Hansson, har tidligere rast over testkravet. Nå mener han regjeringen har tatt et fornuftig valg.

– Det er fantastisk og etterlengtet. Jeg har sagt tidligere at Sveriges innreiseregler har vært tøffe, sier Hansson.

Strömstad gjestehavn i gråvær

Strömstad er en populær destinasjon for grensehandlende nordmenn,

Foto: Amalie Fagerhaug Evjen/NRK

– Alle nordmenn er hjertelige velkomne tilbake! Vi tar dere imot med åpne armer. Det handler ikke bare om handling og besøksnæring. Det handler om det sosiale aspektet, og alle de som har ferieboliger her.

Men at svenskene fjerner testkravet for fullvaksinerte, betyr ikke at nordmenn slipper helt unna testing etter utenlandsbesøk.

Advarer om kø på Svinesund

Alle som reiser inn i Norge skal teste seg på grensen. Dette gjelder uavhengig av vaksinasjonsstatus.

Finnes det ikke teststasjon på grenseovergangen, skal testen tas innen 24 timer etter innreise.

Leder for det internasjonale testsenteret på Svinesund, Jostein Stø, er forberedt på økt pågang.

Jostein Stø

Leder ved testsenteret på Svinesund, Jostein Stø, ber folk være forberedt på kø.

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

– Vi forventer stor økning i trafikken fra fredag, og kommer til å teste de vi rekker. Resterende blir sendt videre og har plikt til å teste seg enten lokalt eller med selvtest, sier Jostein Stø.

Han ber nordmenn smøre seg med tålmodighet.

– Det kommer til å bli kø, men vi har god bemanning. Vi har et mål om å holde tiden på testestasjonen innenfor halvannen time.

Alle som reiser inn i landet må også registrere seg før ankomst. Dette gjelder kravet gjelder også for norske borgere.