Svenske-raid mot norske kommuner – 250 PC-er forsvant

To svensker stjal i løpet av 14 dager datautstyr fra kommuner over hele Østlandet. Ordføreren i Moss er lettet over at hun fikk PC-en sin tilbake.

Stjålne PC-er funnet i en bolig i Oslo

I underkant av hundre PC-er ble funnet da politiet ransaket leiligheten de to mennene hadde leid i Oslo.

Foto: Oslo politidistrikt

I løpet av mars forsvant det datautstyr fra Oslo, Moss, Lier, Bærum, Drammen og Oppegård.

Det mest omfattende tyveriet ble begått 9. mars, da 75 PC-er til en verdi av 790.000 kroner ble stjålet fra Bærum kommunehus. To menn brøt seg inn i lokalene midt på dagen en lørdag ved å knuse en rute.

De to mennene er bosatt i Sverige, og har henholdsvis ungarsk og svensk statsborgerskap. Nå har Oslo tingrett dømt dem for 14 grove tyverier. Straffen er henholdsvis tre år og tre år og én måned. De må også betale over 2,1 millioner kroner i erstatning.

Det var Moss Dagblad som først omtalte dommen.

Stjal fra ordføreren

Kvelden før de ble pågrepet hadde de stjålet 29 PC-er til en verdi av nesten 300.000 kroner fra rådhuset i Moss.

Blant PC-ene som ble stjålet var en ordfører Hanne Tolleruds. Den fikk hun tilbake.

– Jeg bruker min i dag. Den var akkurat i samme stand som før den ble tatt. De ble pågrepet så kort tid etter tyveriet at de nok ikke hadde rukket å åpne PC-ene engang, sier Tollerud til NRK.

Politiet på jobb ved rådhuset i Moss

Det ble stjålet 29 PC-er fra rådhuset i Moss. Politiet avdekket viktige spor under undersøkelser av rådhuset, og kommune fikk tilbake samtlige PC-er.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

Godt planlagt

I de første ukene av tyveriturneen lagret de tyvgodset i en leilighet de hadde leid i Asker, før det ble avlevert til en annen person. Ifølge mennene selv ble tyvgodset kjørt til Serbia for videresalg.

Senere samme måned brukte de en leilighet i Oslo som lagringsplass. Denne gangen ble de pågrepet av politiet før tyvegodset ble fraktet ut av landet.

I dommen legges det vekt på at tyveriene bar et «visst preg av planmessighet og profesjonalitet».

Ved de fleste innbruddene hadde de påmontert stjålne registreringsskilter på bilen. De brukte mørke klær, finlandshette og hansker for å unngå å bli gjenkjent eller å etterlate spor.

De hadde også med brekkjern å bryte seg inn og sekker til tyvegodset. De kom seg inn i lokalene ved at en eller begge brøt opp dører og i et par tilfeller vinduer.

Advokat Thomas Øiseth forsvarer den 22 år gamle mannen og forteller at de er fornøyd med dommen.

– Vi er mener det er en riktig dom. Han erkjente straffskyld for alt og fikk ni måneder under aktors påstand. Han ønsker nå bare å bli ferdig med dette.

Bjørn Erik Rødser forsvarer den 35 år gamle mannen fra Ungarn og sier til NRK at de ikke ønsker ikke å kommentere dommen.