Svenskene nyter godt av streiken

Svenske handelsmenn forbereder seg på storinnrykk på grunn av transportstreiken i Norge. På Systembolagene har man allerede begynt å merke pågangen.

Skjærtorsdag i Strömstad

Mens transportarbeiderstreiken pågår, øker pågangen på Systembolagene i Sverige

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Alle de fagorganiserte ved godsterminalene ble tatt ut i streik tidlig tirsdag formiddag i forbindelse med opptrappingen av streiken i Norsk Transportarbeiderforbund (NIF).

800 speditører har lagt hanskene på hylla på ubestemt tid, i tillegg til de 900 som streiker fra før.

Streiken har blant annet ført til at flere Vinmonopol nå begynner å tømmes for enkelte varer. Samtidig øker pågangen hos Systembolagene ved grensa.

Det forteller butikksjef Martin Englund ved Systembolagets filial i Strømstad.

Han regner med et stort innrykk av nordmenn i dagene som kommer.

Regner med køer

– Streiken i Norge har jo akkurat begynt, men erfaringsmessig vet vi at salget hos oss kommer til å øke. Hvor mye er vanskelig å si. Det kommer helt an på hvor lang streiken blir, sier Englund til NRK.no.

Butikksjefen ønsker nordmennene hjertelig velkommen, men innrømmer også at en potensiell valfarting kan være en smule problematisk.

– Vi har en liten butikk, så det kan bli en del køer. Men vi må bare gjøre det beste ut av situasjonen. Vi er jo uansett godt vant til mye nordmenn her på Systembolaget i Strømstad, sier Englund.

– Frykter langvarig streik

Butikksjef ved Vinmonopolet på Østsiden i Fredrikstad, Einar Zakariassen, er lite fornøyd med situasjonen.

LES: Streiken kan ramme Vinmonopolet

– Vi begynner for alvor å bli utplukket. Endel av hyllene er helt tomme. Spesielt for enkelte populære vinmerker på kartong, vodkamerker og noe whisky, sier han til NRK.no.

Zakariassen frykter en langvarig streik.

– Fortsetter streiken blir problemet enda mer alvorlig. Vår nest største leverandør; Vin og Sprit Distribusjon, eller VSD som vi kaller dem, leverer så og si ikke varer lenger i det hele tatt, sier Zakariassen.