Hopp til innhold

Svenskene foreslår «kjøttskatt»

Innbyggerne i Söta bror spiser for mye kjøtt. Derfor vil Jordbruksverket i Sverige innføre høyere avgifter på blant annet storfekjøtt.

Grensehandel

Nordmenn grensehandler for milliarder hvert år - på toppen av lista står mat.

Foto: Kjell-Olav Nordberg / NRK

En ny rapport viser at svenskene er helt i EU-toppen når det gjelder inntak av storfekjøtt. I rapporten slår det svenske Jordbruksverket fast at inntaket må ned - og foreslår derfor å øke prisene.

– Dersom det ikke er nok frivillige forpliktelser fra forbrukere, og vi ser at kjøttforbruket fortsetter å stige, så er kjøttskatt et alternativ som vil være like rundt hjørnet, sier Sone Ekman, som er forsker ved Landbruksdepartementet til Sveriges Radio.

Ole Jørgen Lind, butikksjef ved Maxi Mat

Ole Jørgen Lind, butikksjef ved Maxi Mat, er foreløpig ikke bekymret over forslaget om kjøttskatt.

Foto: Birger Kjølberg/NRK

Det kan slå dårlig ut for butikkene på grensa, som frem til nå har satt nye salgsrekorder hvert eneste år nettopp på grunn av lave priser på blant annet kjøtt. Dersom det blir noe av, vel og merke.

– Nå er vel dette bare et forslag fra en byråkrat og såvidt jeg har fått med meg, så har ikke politikerne omfavnet det enda, sier butikksjef ved Maxi Mat Nordby, Ole Jørgen Lind til NRK.no.

Hva vil dette eventuelt ha å si for dere?

– Det kommer litt an på. Er det noen øre per kilo vil det ikke bety stort. Men blir det flere kroner kan det hende at vi må se nærmere på det. Men det er alltid noen som liker å se på forslag til å øke avgiftene. Vi håper at det ikke blir noe av dette.

Maxi Mat selger årlig rundt 1500 tonn kjøtt på Nordby - det aller meste til grensehandlende nordmenn.

Les også:

Produksjonen gir store utslipp av klimagasser

I fjor lå det totale kjøttkonsumet i Sverige på 87 kilo per person per år - storfekjøtt er mest populært.

Svenskene spiser nest mest kjøtt i EU og ligger på femteplass i hele verden - bare innbyggerne i Luxemburg, Brasil, USA og Australia spiser med storfekjøtt.

Et så stort kjøttinntak byr på flere problemer. De senere årene har det kommet frem at produksjonen av kjøtt bidrar til utslipp av klimagasser. Denne trenden må snus, mener Jordbruksverket.

– Det tar mye mer ressurser for å produsere kjøtt i forhold til planteføde. Det kan føre til dyrking av savanner og regnskoger i verden, sier Ekman.

Kjøttskatten skal beregnes etter hvor mye drivhusgasser èn kilo kjøtt av ulike dyreslag fører til.

– Det vi da vil gjøre er å la kjøttskatten være differensiert. Kjøtt-typen som bidrar til de største utslippene av klimagasser vil få høyest skatt.

Les også: