Svenske seire i Grenserittet

Det ble svenske seire i Grenserittet, både i kvinne- og herreklassen. 6.570 av 7.700 påmeldte stilte til start i årets ritt.

Grenserittet 2014 - mål

Fra målområdet ved Fredriksten Festning.

Foto: Merete Kildahl / NRK

Matthias Wengelin fra SCS Racingteam i Skara i Sverige vant herreklassen. Han syklet de 80 kilometerne fra Strömstad via Prestebakke og Erte til Halden på 2:26:16.

Landsmannen Fredrik Edin fra Cykloteket Racing Team i Lidingö knivet med Engelin om seieren. Tredjemann ble også en svenske: Fredrik Ericsson fra AXA Sports Club i Falund, som syklet på tiden 2.26:18.

Beste nordmann ble Lars Granberg fra Cykleklubben Haugaland, men bosatt i Oslo. Han var fire sekunder bak vinneren.

Rådemann raskeste østfolding

Anders Kristoffersen fra Salnes i Råde ble beste østfolding på sjuende plass, seks sekunder etter vinneren. Kristoffersen sykler for Ringerriks Sykkelklubb.

Jennie Stenerhag fra Falu CK i Sverige vant kvinneklassen på tiden 2:45:39. Det var et sekund raskere enn Hildegunn Gjertrud Hovdenak fra Skåla CK og som sykler for Nesset CK. Nummer tre i kvinneklassen var også norsk: Borghild Løvset fra Orkla CK, 24 sekunder etter vinneren.

Sarpsborgdame på sjetteplass

Beste østfolding ble Katrine Valhammer fra Sarpsborg sykleklubb på sjetteplass. Hun kom til Halden 6 minutter og 16 sekunder etter vinneren.

Alle resultatene finnes på Grenserittets resultatservice.

Det var 7700 påmeldte i Grenserittet fordelt på 14 ulike alder-klasser både for menn og kvinner. I tillegg kommer arrangementene Grenserittet Barn og Grenserittet ung.

Grenserittet

Fra starten på Grenserittet i Halden i morges.

Foto: Merete Kildahl / NRK

Gode forhold gir mer skader

Med så mange startende er det ikke til å unngå at det går galt for enkelte, og det har Grenserittet et apparat som er forberedt på.

– Vi har hatt et par tre fire forholdsvis alvorlige skader. Når jeg ikke har mer konkrete opplysninger har det sammenheng med at vi ikke har fått tilbakemelding om skadene ennå, situasjonen er jo ikke avklart når de sendes herfra, sier daglig leder for Grenserittet, Thor Fagereng.

Blant annet ble en rytter fløyet til sykehus i Oslo etter en velt.

Fagereng kan fortelle at det paradoksale er at skadene kan bli mer alvorlige når det er gode forhold for rytterne, slik det har vært i dag.

– Under gode forhold holder mange høyere hastighet, og når det da først skjer noe blir gjerne skadene hardere, forklarer Fagereng.

Han understreker at skadeomfanget har vært som forventet.

Godt fornøyd

For øvrig er Fagereng godt fornøyd med dagens arrangement, det har gått greit.

– Festningen er ikke større enn den er, det blir mye folk og litt kaotisk. Men jeg har sett svært mange fornøyde mennesker, sier Fagereng.

Det var 7.000 som hadde meldt seg på årets Grenseritt. Av dem stilte 6.570 til start i Strömstad.

– Det er ikke uvanlig at 12–15 prosent ikke møter til start. Og spesielt ikke etter en så varm og fin sommer som vi har hatt. Ikke alle har fått trent så mye som de ønsket på forhånd, forteller Fagereng.