Hopp til innhold

Vi strømmer til svenskenes supertog

150.000 har reist med hurtigtoget mellom Oslo og Stockholm siden det startet opp i august i fjor.

X 2000 på vårtur

HIT: Dette toget har fått mange reisende atter at det startet opp i august i fjor. Så langt har 150.000 reist med toget.

Foto: Stefan Nilsson / SJ

– Det er så deilig og bekvemt å ta toget. Her kan jeg lese, sove, studere og gjøre akkurat som jeg vil, smiler Agnes Auer. Hun jobber ved Den norske operaen i Oslo og farter stadig mellom Oslo og Stockholm.

Agnes Auer

PENDLER: Agnes Auer jobber ved Den Norske Opera, men pendler til og fra Stockholm. Hun tar kun tog nå som hun kommer seg raskt til og fra.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Etter at det ble hurtigtog på strekningen, setter hun seg heller i togsetet enn i flysetet.

– Jeg har regnet ut at jeg bruker fire timer med fly, mens jeg bruker fire og en halv time med tog. Jeg setter meg direkte på toget sentrum i av Oslo og kommer rett til sentrum av Stockholm. Det er ingen omveier, forklarer hun.

– Kjempefornøyde

150.000 har så langt reist med hurtigtoget, svenskenes prestisjetog X2000.

Caroline Åstrand

FORNØYD: Caroline Åstrand, produktdirektør i SJ, er strålende fornøyd med at togkundene har tatt imot hurtigtoget med åpne armer. 150.000 har reist med toget siden det startet opp i august i fjor.

Foto: Anette Torjusen / NRK

SJ, som tidligere het Statens Järnvägar, startet opp sitt hurtigtog fra Oslo i august i fjor.

Nå har hurtigtoget blitt en kjempehit, forteller Caroline Åstrand, som er prosjektdirektør i SJ. Hun hadde ikke drømt om at hurtigtoget skulle bli tatt så godt imot.

– Vi er kjempefornøyde. Det har gått veldig bra. Reisende på strekningen fra Oslo til Stockholm har hatt en økning på 50 prosent.

Hurtigtog til Stockholm

FULLT: Mange av togene er fulle, men det er god plass til både bagasje og lange ben.

Foto: Anette Torjusen / NRK

– «Jättekul»

Først og fremst er det reisetiden som trekker folk, tror hun.

Åstrand tror at mange nå ser et godt alternativ til fly mellom de to byene.

– Man kan utnytte reisetiden på en ny måte. Man reiser bekvemt fra sentrum til sentrum, og får utnyttet arbeidstiden godt.

Anders Ohlsson

MERKER PÅGANGEN: Bistro-ansvarlig og togvert Anders Ohlsson merker godt den store pågangen på hurtigtoget.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Før var det flest svensker på toget, nå er det like mange nordmenn om bord.

– Vi synes jo først og fremst at det er «jättekul» at så mange nordmenn har funnet veien til toget. Det er alt fra arbeidspendlere, forretningsreisende og nordmenn som vil på helgetur til Stockholm, på togene våre.

Allerede i april kommer de til å søke Jernbaneverket og Trafikverket om flere avganger. I dag har de tre daglige avganger, nå vil de ha fem.

– Vi håper at vi nå kan få til en enda bedre tidstabell for våre kunder. Hvis vi får ja til å utvide avgangene, starter vi opp allerede i desember, forteller hun.

Gamla Stan Stockholm

IDYLL: 4,5 time fra Oslo er du midt i sentrum av den svenske hovedstaden. Da ligger perler som Gamla Stan en kort spasertur unna.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Merker ikke konkurranse

Svensken vil ha flere tog i Norge og ser blant annet på togstrekningene som skal konkurranseutsettes og andre togstrekninger, som Østfoldbanen, er interessante for svenskene i fremtiden.

Selv om mange tar tog, merker de ikke det i Norwegian.

– Vi merker ikke at toget er en reell konkurrent på strekningen Oslo – Stockholm. Etterspørselen etter flyreiser mellom de to hovedstedene er fortsatt god, både blant forretnings- og fritidsreisende, opplyser Lasse Sandaker-Nielsen, som er kommunikasjonssjef i Norwegian.

Stockholm Centralstation - annonse for togtur

REKLAME: På Stockholm Centralstation var det store reklameplakater for hurtigtog-tilbudet til Oslo. Er du heldig kan du få billetter til 195 kroner.

Foto: Anette Torjusen / NRK