Svane brakk beinet til hund

Hunden til stylist Erlend Elias Bragstad endte opp med 16 bolter i foten etter å ha blitt angrepet av en svane ved Smestaddammen. Bymiljøetaten advarer nå folk mot aggressive svaner.

Stylist Erlend Elias Bragstad forteller om da hunden hans Raptus ble angrepet av en stor og aggressiv svane ved Smestaddammen i Oslo.

SE VIDEO: Valpen til Erlend Elias Bragstad er bare ni uker gammel. Torsdag ble den angrepet av en svane.

– Plutselig ser vi noe hvitt som kommer mot oss i 100 kilometer i timen. Svanen var som en krokodille. Når den kom opp på land begynte den å slå valpen min på 850 gram med vingen, sier Erlend Elias Bragstad.

Slo med vingen

Erlend Elias Bragstad

Stylist Erlend Elias Bragstad.

Foto: Heidi Fjørtoft Klokk / NRK

Torsdag kveld gikk han og en venninne tur ved Smestaddammen. Med seg hadde han hunden sin Raptus, en ni uker gammel Yorkshire terrier.

Da de satt seg ned på en benk ved dammen ble Raptus angrepet.

–Den slo den gang på gang med vingen. Jeg løp mot den og prøvde å få den bort. Den var veldig aggressiv. Svanen hveset og bet etter meg, forteller Bragstad.

Biolog i Bymiljøetaten, Bård Bredesen, forklarer at svaner og gjess er mer aggressive en vanlig på denne tiden av året.

– Svaner er ikke til å spøke. I juni og juli får de barn, og da er de ekstra beskyttende og aggressive. Mennesker virker truende, spesielt hvis de har med seg hund.

– Naturlig reaksjon

Da Bragstad endelig fikk bort svanen var skaden allerede skjedd.

– Valpen lå der som en liten bylt. Ette hvert kom den til bevissthet og begynte å hyle. Det var mitt verste mareritt, sier han.

Raptus ble fraktet videre til operasjon på et dyresykehus. Angrepet resulterte i 16 bolter i foten.

– Dette er en forferdelig start på livet. Tenk om det hadde vært en baby som ble angrepet, spør hundeeieren.

Bredesen i Bymiljøetaten har aldri hørt om at hunder har blitt angrepet av svanene ved Smestaddammen. Han mener at slike angrep ikke skal skje.

– Slike angrep er en naturlig reaksjon for svanene, men det skal ikke skje hvis turgåerne er forsiktige. Folk må oppføre seg fornuftig og holde seg på god avstand, oppfordrer biologen.

Bedre sikring

Bragstad etterlyser bedre sikring av fuglene rundt dammen på Smestad.

– Det burde vært et skilt her som advarer mot aggressive svaner. Jeg vet at mange liker fuglene og mater dem, men kanskje det er på tide å flytte dem. Jeg vil uansett aldri gå tur her igjen, sier han.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.