Svak krone er godt nytt for Østfold-industrien

Et nytt rentekutt torsdag svekket den norske krona. Det fører til dyrere «harryhandel», men gir sikrere arbeidsplasser for mange ansatte i industribedrifter i Østfold.

Unger Fabrikker i Fredrikstad

Unger fabrikker i Fredrikstad kan melde om økt omsetning og produksjonsvekst det siste året.

Foto: Martin Tangen Schmidt / NRK

Dag Aarnes

NHOs sjeføkonom Dag Aarnes tror Østfold er blant fylkene som kommer best ut i tiden framover.

Foto: Hallvard Norum

Med unntak av en dag i desember i fjor har den norske krona vært mer verd enn den norske i femten år i strekk. Etter torsdagens rentekutt er det igjen snudd. Den norske krona svekket seg mot svenske kroner, euro, dollar og pund.

Det er godt nytt for eksportindustrien i Østfold.

– Som et eksportrettet fylke med mange bein i de tradisjonelle eksportnæringene, tror jeg kanskje Østfold er et av de fylkene som vil komme best ut av den tiden vi nå har foran oss, sier sjeføkonom i NHO, Dag Aarnes.

Hyggelige tall i år

Allerede før torsdagens rentekutt kan eksportindustrien i Østfold vise til hyggelige tall. NHOs økonomibarometer for 3. kvartal viser at Østfold har økt eksporten med over 21 prosent i forhold til i fjor. Det er skyhøyt over landsgjennomsnittet på 5,7 prosent. Mye av dette kan forklares med den svake, norske krona.

Unger Fabrikker i Fredrikstad er blant eksportbedriftene som tjener godt på uvant svak kronekurs. Administrerende direktør ved Unger Fabrikker, Jan Ivar Ruud, venter omsetningsrekord.

– Vi rapporterte en effekt av svekket kronekurs på 9,5 millioner til styret vårt etter første halvår, 1,5 millioner pr. måned, sier Ruud.

I tillegg kommer økt produksjon og økt eksport.

Jan Ivar Ruud

Administrerende direktør Jan Ivar Ruud ved Unger fabrikker kan fortelle om en hyggelig utvikling.

Foto: Marianne Løkkevik Ekeberg / NRK

Positive utsikter

– Vi ser på resten av 2015 og 2016 som veldig positivt. Det ser veldig bra ut med den kronekursen vi har. I tillegg er vi heldige med markedet, sier Ruud.

Produksjonen ved Unger har økt med rundt fem prosent i volum i år. I omsetning er det en økning på femten prosent.

Unger fabrikker produserer råvarer for rengjøring og tilsetningsstoffer til kjemisk industri.

I våres ble det ble besluttet å bygge ut og øke kapasiteten fra 12.000 tonn til 14.500 tonn. Det utvidede anlegget vil være klart til drift i vinter.