Svært få bruker belte i buss

Bare hver tredje busspassasjer i Buskerud bruker setebelte i buss, viser en ny undersøkelse.

Fest setebeltet

To av tre busspassasjerer i Buskerud blåser i denne oppfordringen. (illustrasjonsbilde).

Foto: Rosa Iren Villalobos / NRK

Undersøkelsen er gjort av Buskerud fylkeskommune, i samarbeid med Brakar, Nettbuss og Norgesbuss. De har telt hvor mange som bruker setebelte i bussen på i alt 64 busstrekninger i fylket. Over 1.600 passasjerer er med i tellingen. Undersøkelsen omfatter ikke fylkets bybusser, men busser som kjører lengre distanser.

Trond Johansen

Lederen i trafikksikkerhetsutvalget i Buskerud fylkeskommune, Trond Johansen, synes resultatet i undersøkelsen er nedslående.

Foto: Irene Lislien

– Jeg er skuffet over resultatet. Vi har bevilget nok penger for at bussene skal ha setebelter, så det er kjedelig at de ikke blir brukt, sier Trond Johansen som er leder for trafikksikkerhetsutvalget i Buskerud fylkeskommune.

Passasjerene har ikke blitt spurt om hvorfor de lar være å bruke beltet.

De aller fleste busser har setebelter nå, og som passasjer oppfordres du til å bruke beltet.

Store forskjeller

Det er likevel store lokale forskjeller i undersøkelsen. I Kongsberg og Numedal bruker 72 % av passasjerene setebeltet, mens på Hurum er tallet på bare 15%. Verst kommer ringerikingene ut. Der er det bare 11 % som tar seg bryet med å dra beltet over magen.

– For å sette det litt på spissen, så er de kjempetøffe på Ringerike, sier Johansen.

Les også:

Kan skade andre

Anne Marit Jordheim

Anne Marit Jordheim i Trygg Trafikk er skremt av de nedslående tallene.

Foto: Jan-Erik Wilthil / NRK

– Jeg synes det er nifst og skremmende, sier lederen for Trygg Trafikk i Buskerud, Anne Marit Jordheim.

Til tross for at det stort sett er trygt å ta buss, mener hun passasjeren tar en unødig risiko ved å unnlate å bruke belte i buss.

– Hvert år skjer det alvorlige bussulykker med skadde og drepte. Hvis du ikke bruker belte, kan du bli kastet ut av bussen. Du er ikke til fare bare for deg selv, men du kan også skade andre. Det har vi sett eksempler på, sier Jordheim.

Ifølge Jordheim finnes det ingen ferske undersøkelser for hvordan beltebruken i buss er i resten av Norge. Men i 2010 ble det gjennomført en nordisk undersøkelse, der mellom 5.000 og 6.000 passasjerer mellom 18 og 74 år i Norge ble spurt om de brukte belte når de kjørte buss. 44 % svarte ja på spørsmålet.

Sjåførene stort sett flinke

Også bussjåførene har blitt sjekket i undersøkelsen i Buskerud. I de fleste områdene bruker alle sjåførene bilbeltet, bortsett fra i Ringerike. Der velger nesten en av fem sjåfører å kjøre bussen uten belte.

– Vi har ikke gått så grundig inn i tellingen at vi kan se om det er en sammenheng mellom manglende bruk av belte blant sjåfører og passasjerer, sier lederen for trafikksikkerhetsutvalget i Buskerud fylkeskommune, Trond Johansen.

Diskuterer tiltak

Neste uke har trafikksikkerhetsutvalget et møte, sammen med politiet, Trygg Trafikk og Statens vegvesen. Der vil undersøkelsen naturlig nok være et viktig tema.

– Vi må diskutere ulike tiltak for å bedre beltebruken. Er det belte i bussen, er du forpliktet til å bruke det. Blir bussen stoppet og du ikke har på beltet, risikerer du en bot på 1.500 kroner, sier Johansen.

– Bruker du belte selv når du kjører buss?

– Ja, så sant det er belte i bussen, har jeg det på meg, avslutter Johansen.