SV kaller ballettavslag en skam

Det er ingen politisk vilje i Bærum Høyre til å hjelpe Amelie (12), slik at hun får oppfylt drømmen sin om å gå på den nasjonale ballettskolen i Oslo. SV kaller avslaget en skam.

Amelie Lune Lalanne Skutle

12 år gamle Amelie drømmer om å bli profesjonell ballettdanser, men Bærum kommune sier nei til å betale ekstrakostnaden på 85 000 kroner i året.

Foto: Dang Trinh / NRK

Det er en myte at Bærum er en rik kommune

Anne Lene Hojem (H)

– Vi vil veldig gjerne ha gode dansere og annen dyktig ungdom i Bærum, men vi har dessverre ikke lenger økonomisk mulighet til å kjøpe det tilbudet fra Oslo, sier leder i sektorutvalget for barn og unge i Bærum kommune, Anne Lene Hojem (H).

Tirsdag fortalte NRK om 12 år gamle Amelie Lune Lalanne Skutle som gledet seg til å starte på Ruseløkka ungdomsskoles nasjonale ballettlinje i Oslo. Hun kom inn etter flere krevende opptaksrunder på skoletilbudet, som driftes av operaen i samarbeid med Ruseløkka skole i Oslo.

Så kom avslaget fra Bærum kommune som ikke vil gi Amelie gjesteelevsgaranti.

– Det er et flott tilbud, og jeg skjønner godt at operaballetten ønsker at Amelie skal gå på Ruseløkka i Oslo, men vi har ikke lenger råd til å tilby våre elever dette, sier Hojem i Bærum Høyre som har rent flertall i kommunestyret.

Det vil koste kommunen 85 000 kroner ekstra i året å la jenta gå på ballettlinja i Oslo kommune.

– Trist og korttenkt

Tilbudet ved Ruseløkka var daværende skolebyråd i Oslo, Torger Ødegaard (H), sitt første eliteskoleprosjekt. Han er skuffet over Bærum kommunes avgjørelse.

– Det er trist og korttenkt at Bærum ikke vil støtte et stort ballettalent, og la henne gå på ballettlinjen på Ruseløkka, skriver Ødegaard på Twitter.

Laster Twitter-innhold

Han ønsker ikke å kommentere saken utover denne kommentaren fordi han nå er ute av politikken i Oslo.

Nåværende byråd for kunnskap og utdanning i Oslo, Høyres Anniken Hauglie, ønsker heller ikke å hjelpe Amelie.

– Jeg synes ikke det er naturlig å kommentere vurderinger gjort av Bærum kommune, sier Hauglie.

Heller ikke Høyres kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen ønsker å kommentere saken. Han mener dette er en sak Bærum kommune må løse selv.

Koster en halv million kroner

Amelie Lune Lalanne Skutle

Amelie trener hardt og håper fortsatt på en løsning.

Foto: Dang Trinh / NRK

– Vi må sørge for å gi våre egne elever i Bærum et godt utdanningstilbud. Det gjør vi vet å opprette et godt tilbud her i vår egen kommune innenfor de økonomiske rammene vi har mulighet til å ha, sier Hojem.

Hun har fått oppgitt at det vil koste Bærum nærmere en halv million kroner å kjøpe skoleplass på Ruseløkkas nasjonale ballettlinje for Amelie.

– Det er en myte at Bærum er en rik kommune. Vi må sørge for å gi våre egne elever i Bærum et godt utdanningstilbud. Det gjør vi vet å opprette et godt tilbud her i vår egen kommune innenfor de økonomiske rammene vi har mulighet til å ha, sier Hojem.

– En skam, mener SV

Det reagerer SV i Bærum på.

SVs gruppeleder Harald Sævareid mener kommunen har råd til å betale ekstrakostnaden for Amelies skoleplass i Oslo.

– Bærum kommune har råd til dette. Kommunen har de siste årene hatt et netto driftoverskudd på tre og fem hundre millioner kroner i året, sier Sævareid.

Dessuten påpeker SVs gruppeleder at tilbudet er noe kommunen selv ikke kan gi Amelie.

– Derfor bør Bærum kommune sørge for at hun kan få dette tilbudet i Oslo selv om det koster litt mer. Dette er en skam, tordner Sævareid.

Amelies familie fortviler

Faren til Amelie, Rune Skutle, fortviler. Han har blant annet tilbudt seg å betale ekstrakostnaden Bærum kommune får.

Skutle har fått beskjed om at det ikke er mulig for privatpersoner å betale penger for offentlige grunnskoleplasser i Norge.

– Jeg skjønner jo at foreldrene synes dette er fryktelig leit, men vi har dessverre ikke økonomisk mulighet lenger til å gi elevene den type tilbud, avslutter Hojem.

Amelies familie har anket avslaget. Klagen er nå til behandling.

LES OGSÅ: